Сърби издигнаха барикади по пътищата в Косово

Прищина изпрати специални полицейски подразделения, които да пробият блокадата на пътищата в северната част на Косово, съобщи сръбското радио "Б92", цитирано от КРОСС.

Според съобщението, косовските сърби негодуват поради наложеното от Косово ембарго на стоките, идващи от Белград. Прищина въведе тази мярка, защото Сърбия не призна косовските митнически печати, заявявайки, че Косово не е отделна държава, а нейна южна провинция.

Косовските сърби вече неведнъж показват красноречиво, че признават само Белград за своя столица и не искат да се подчинят на разпоредбите, издавани в Прищина.

Те решиха да бойкотират решението на косовското правителство и издигнаха барикади по пътищата в северната част на страната, които водят към граничните пунктове.

Сръбският държавен секретар за Косово и Метохия, Оливер Иванович, заяви, че положението е много напрегнато и е възможно да се стигне до нов конфликт.

В момента силите на КФОР, които са дислоцирани в Косово, се опитват да предотвратят ескалацията на напрежението между сърбите и албанските полицаи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини