Жегата уби 13 в САЩ

САЩ, главно централните щати, преживяват от няколко седмици невиждана гореща вълна с температури на места превишаващи 50 градуса по Целзий, предаде Франс прес.

Очаква се горещата вълна да продължи и да се придвижи към големите градове по източното крайбрежие. Говорител на националната Метеорологична служба поясни, че от един месец са счупени няколко топлинни рекорда.

Най-необичайното на тази гореща вълна обаче е нейната продължителност, както и територията, която тя е обхванала, допълни говорителят.

Според американската преса 13 души са починали в резултат на горещините. В плен на жегите са голяма част от централните щати - от границата с Канада на север до щата Тексас на юг. Жегите в съчетание с изключително високата влага на места са причина за рекордни температури, казват експертите. Вчера например в град Ноксвил, в щата Айова, бяха измерени 51 градуса по Целзий.

Толкова бяха и отчетените градуси в Медисън, в щата Минесота, и във Фрийпорт, в щата Илинойс. Петдесет градуса бяха регистрирани в щатите Небраска, Южна Дакота и Уисконсин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини