"Лукойл” остава без лиценз. Вестниците в събота

Заплахата петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" да остане без лиценз е сред водещите теми на съботните вестници

 „Причина за отнемането на лиценза може да се окаже фактът, че рафинерията все още не е изпълнила изискванията на наредбата за контрол на производството на акцизни стоки. Съгласно Закона за акцизите и данъчните складове, това означава рафинерията да затвори, защото производството на горива става незаконно." - пише „Дневник", като се позовава на директора на агенция "Митници" Ваньо Танов и финансовия министър Симеон Дянков.

 Всекидневникът цитира изказване на Танов, че ако бъде отнет лицензът, рафинерията ще спре да произвежда горива. Статията продължава с коментар на финансовия министър, че ако това се случи, горива ще може да се внасят от съседни държави. Вестник „Сега" също цитира финансовия министър: "Отнемането на лиценз означава, че икономиката ще е по-чиста и правилата важат за всички, и за малките, и за големите фирми."

 „Според Танов следващата седмица ще бъде готов докладът, на основата на който той ще вземе решение дали да отнеме лиценза, или не." - пише по същата тема в. „24 часа"

 Вестникът допълва, че митниците вече ще следят всеки произведен или изнесен от данъчен склад литър гориво, за да се пресекат измамите с тях.

„Стандарт" поставя на водещо място темата за политическото бъдеще на премиера Борисов с оглед на предстоящия вот на недоверие към кабинета. „Бойко Борисов излиза на кандидатпрезидентската писта, ако вотът на недоверие срещу кабинета му мине." - пише всекидневникът. „За пореден път той обясни, че няма намерение да се бори за "Дондуков" 2, защото иска да вложи цялата си енергия като премиер." - продължава публикацията.В статията се отбелязва също, че Борисов няма да присъства на дебатите по вата в парламента, защото според него „няма отговорна политическа класа".

Вестник „Дневник" продължава политическата тематика с информация, че антикризисният план на правителството, приет през март 2010 г., вече се преразглежда. Цитирано е изказване на премиера, според което вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков вече е започнал консултациите „с всички министерства и заинтересовани страни".

„Шейсетте антикризисни мерки бяха одобрени от кабинета на 31 март миналата година след продължителни консултации с работодателските организации и синдикатите. Между тях бяха приватизацията на остатъчни държавни дялове от предприятия на борсата, орязване на разходи в държавната администрация и продажба на парникови емисии, арендата и продажбата на държавна земя, облагането на печалбите от хазарт и тото, както и т. нар. данък лукс." - припомня вестникът.

В. „Труд" отново отделя място за депутатските възнаграждения.

„Парите, които депутатите получават към заплатите си за експерти и представителни разходи, вече ще се облагат. Досега добавките на стойност около 1500 лева, които избраниците прибираха всеки месец в плик, бяха необлагаеми." - се казва статията. Цитирана е информация, че се обсъжда вариант допълнителното заплащане да се облага с 10-процентен данък, но и изказване на председателката на парламента Цецка Цачева, че тези средства не бива да се облагат с данъци. "Недопустимо е по такъв начин да се обругават народните представители и институцията на парламента", твърди Цачева.

От своя страна в. „Сега" намира продължение на темата за даренията, давани на МВР от бизнеса и от граждани.

„Европейската комисия рязко критикува практиката на МВР да получава дарения от хора и фирми, защото по този начин се поставя под въпрос независимостта на полицейското разследване." - информира вестникът.

В статията се казва също, че черновата на предстоящия доклад на ЕК за България засяга и проблемите на разследването, като събирането на доказателства и защитата на свидетели.

"В него пише, че главният прокурор трябва да обърне специално внимание и да изследва причините за оправдателните присъди по делата от висок обществен интерес." - се казва в публикацията.

Вестник „Стандарт" отделя място на проверката срещу бившият началник на Генералния щаб Никола Колев, сега началник на кабинета на президента Първанов, по подозрение че е предал класифицирана информация на САЩ. „На 15 юни след разгласяване на поредната секретна грама на посолството на САЩ в София от Уикилийкс стана ясно, че ген. Никола Колев е предоставил в началото на 2003 г. неогласен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е бил изпратен на висши военни и на президента. Тогава Колев не беше открит за коментар, а от президентската администрация отказа изявления по темата." - пише всекидневникът. Съботните вестници отразяват и разследването на убийството на 28-годишната Яна Кръстева, чието тяло беше намерено в Борисовата градина в столицата.

"Як мъж на средна възраст с кръгло лице, инфантилен на вид, но с поглед на садист от месеци живее в Борисовата градина." Това съобщи жена, която нощува в този парк и подозира, че човекът може да има нещо общо с убийството." - пише „24 часа". „Настоящият приятел и няколко бивши гаджета на удушената в Борисовата градина млада жена са сред заподозрените за убийството й. Столичната полиция вече проверява алибито им за нощта срещу миналата събота, когато е била умъртвена 28-годишната Яна Кръстева." - продължава публикацията. Цитирано е и изказване на замесктник-шефа на Столичната полиция Ивайло Спиридонов, който определя като пълна измислица твърденията, че „опасен сексуален маниак дебне в парка".

Вестник „Труд" уточнява, че „Яна е била изнасилена, не е ограбена".

Цитирано и изказване на шефа на СДВР главен комисар Валери Йорданов, който коментира, че човекът, който „би трябвало да е бил последно с убитата в Борисовата градина Яна Кръстева" има „бели петна" в спомените си от вечерта на убийството - "бил там, говорил с нея до някое време, но след това няма никакъв спомен".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини