Бойко иска арести за "Белене". Преглед на националния печат

„24 часа": 282,58 лв. ни струва едно улично куче

282,58 лв. - толкова средно е струвало на софиянци всяко едно от заловените 10 886 улични кучета от 2009 г. до края на април 2011 г. Раздути бройки на хванати помияри, търговия с изгубени породисти четириноги, събиране на животински трупове от ветеринарни клиники за сметка на общинския бюджет са само част от скандалните нарушения, открити в общинското предприятие "Екоравновесие" при проверката, разпоредена от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Още през май тя уволни бившия шеф на фирмата Петър Петров след серия от сигнали за злоупотреби и лоши условия в приюта в Сеславци. "24 часа" разполага с резултатите от проверката на спецзвеното за вътрешен контрол, което ръководи Ботьо Ботев.

Комисията е изчислила, че ловците са хабили седем литра бензин за хващането на всяко псе.

252,63 лв. плащала общината на бройка през 2009 г. През 2010 г. сумата скача на 315,72 лв., а за заловените до края на април тази година 1187 кучета "Екоравновесие" е изразходило по 283,40 лв. Въпреки огромните разходи в София все още се разхождат над 9000 бездомни псета.

 

„24 часа": Георги Илиев убит с оръжие като от акция "Гранатомети"

Оръжия и боеприпаси, достатъчни за едно въстание, бяха иззети при спецоперация  в Пловдив.

Седем гранатомета, две карабини с оптичен мерник, 4000 патрона, три капсулдетонатора, 4 пистолета, единият от които автоматичен, 7 пълнителя, две гранати, сачми, част от сигнални химически ракети и други пушкала открили антимафиоти и полицаи.

"Тези гранатомети не се използват за ръкоделия, а за убийства", заяви в Пловдив главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той добави, че операцията е стартирала преди два месеца, а активната й фаза продължила 20 дни.

Точно в 13,30 часа в събота антимафиоти и полицаи заловили притежателите на арсенала, достатъчен за въоръжаване на цяла рота. Това са Тенчо Тенев, бивш шеф на охраната в пловдивския затвор, и Веселин Кърпачев, управител на стрелкови клуб "Балист 95". Те са задържани на ул. "Прилеп" пред пункт на ВиК. Там Тенев работел като охранител на касата на водното дружество. При залавянето им са открити 7-те гранатомета, модел ДНЕТОФ. Една от версиите е, че са извършвали сделка посред бял ден.

Останалата част от арсенала е намерена в стрелковия клуб и в дома на Кърпачев. Когато го завели вкъщи, за да извършат обиска, той се опитал да скочи от 4-ия етаж.

Счупил стъкло на терасата и се наранил. Антимафиотите обаче го хванали. Стрелковият клуб, на който Кърпачев е управител, се намира в кв. Кючук Париж. Той взел помещението под наем от охранителна фирма.

 

„Труд": МВР предлага: Билетите за мачове - само поименни

Футболните фенове да влизат на стадионите с поименни билети. Това е едно от предложенията на МВР за промяна в нормативните бази за борба със спортното хулиганство.

"Трябва да се излезе от анонимност, когато се ходи на мач. Да се знае кой купува билета", смята Бисер Иванов, шеф на сектора за борба със спортните хулигани в "Криминална полиция". От МВР ще настояват и всеки запалянко да заеме мястото на трибуните, което е записано на билета му. За това ще се грижат стюарди, които ще бъдат обучавани от полицията.

Революционната идея за поименните билети засега среща отпор от футболните клубове. От МВР обясниха, че всичко тепърва ще се обсъжда. Полицията предлага драстично увеличение на глобите за футболно хулиганство и полагане на обществено полезен труд..

 

„Труд": ГЕРБ мисли да махне военните магистрати

Военните съдилища да бъдат закрити с поправка в конституцията, предложи в интервю за "Труд" зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Тодор Димитров. От основния закон трябва само да отпадне текстът, че правораздаването се осъществява и от военни съдилища. У нас има 35 военни съдии, на най-натоварените се падат по 12 дела годишно.

Според Тодор Димитров, който е юрист, силното редуциране на войската, която в момента е под 40 000, е свело до минимум нуждата от военни съдилища и прокуратури. Делата, които са им подсъдни, могат да се гледат по общия ред, а при наличие на държавна или служебна тайна процесът да е при закрити врати. Депутатът уточни, че това са негови виждания, които засега не ангажират ГЕРБ.

 

„Стандарт": Бойко иска арести за "Белене"

 Арести заради АЕЦ "Белене" поиска Бойко Борисов. Още преди години от ГЕРБ подали сигнали до прокуратурата за нарушения при строителството на втората атомна централа, но до днес нямало резултат, обясни премиерът в Добрич, където откри нов път. "В страната има безотговорни политици, които излизат, бърборят, без да отчитат първо абсолютно мърлявата си работа. После - нищо не са направили, освен да изхарчат половин милиард да разчистят площадката, сиреч да откраднат пари. Прокуратурата трябва да започне да арестува по тема "Белене", за да спрат да говорят", отсече Борисов. После отправи апел към прокуратурата: "Крайно време е да има обвинения. Молете се само по-бързо да бъдат посочени хората." В момента страната ни няма цена за "Белене", а да се коментира строеж на ядрена централа в Европа сега звучи като виц, заяви още премиерът. Той съобщи още, че ще поиска стрестестове за III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". "Така ще докажем и в Брюксел, че със 100% сигурност и безопасност са могли да работят, но България именно заради европейската сигурност ги е спряла, за да спрат да говорят и на тема "Козлодуй", аргументира се Борисов. Веднага след това той нахока опозицията, че създава паника за пакта "Евро плюс". "С какво да ги плашим сега българите - ами с "Евро плюс". Господа, ние само хубаво сме видели от Европа. "Евро плюс" е пакт на големите държави и ако не се включим, ще влезем в еврозоната на втора скорост. Аз специално искам България да е сред големите държави в Европа. Който не го иска, да си стои последен на опашката. Защото аз я взех България последна на опашката. С изграждането на път след път, на магистрала след магистрала обаче ще стигнем и до еврозоната", похвали се Борисов.

„Стандарт": Гърция без самолети

Небето над Гърция ще бъде блокирано утре и вдругиден заради стачка на гръцките авиодиспечери. Протестът е част от 48-часовата общонационална стачка, свикана от синдикатите, така че да съвпадне с парламентарните дебати върху средносрочната програма за икономии. Съюзът на авиодиспечерите съобщи, че летищата в страната ще бъдат затворени за кацане и излитане във вторник и сряда от 8.00 до 12.00 и от 18.00 до 22.00 часа местно време.

Стачните действия се очаква да доведат до отмяната на стотици полети на местни и чуждестранни авиокомпании в разгара на туристическия сезон.

Ще бъдат обслужвани само самолети, които пресичат транзитно гръцкото въздушно пространство, военни самолети, участващи в планирани учения, както и полети на правителствени или други специални самолети.

По време на двудневната обща стачка ще бъдат парализирани и морският, и жп транспортът в южната ни съседка, а градският транспорт ще работи с прекъсване. В протестите ще се включат и държавните служители, лекарите, банковите чиновници. Финансовите учреждения, държавните предприятия и общинските служби ще останат затворени, а болниците ще приемат само спешни случаи.

„Монитор": Хайка за длъжници във „Фейсбук"

Бирник от Русе започна да лови длъжници на хазната чрез „Фейсбук". Публичният изпълнител от офиса на Националната агенция по проходите в крайдунавския град решил да използва социалната мрежа, за да се свърже с некоректни платци.

Преди няколко дни сам издирил профилите във „Фейсбук" на 6 собственици на задлъжнели фирми. Бирникът обяснил пред колегите си, че е оставил съобщения на „стените" на бизнесмените в социалната мрежа. В текста не посочил от коя държавна институция издирват длъжниците, като само написал, че ги очакват за важно уточнение на улица "Майор Атанас Узунов" 19 в дунавския град.

За голяма част от бизнесмените в града този адрес е добре известен, тъй като там се намира офисът на НАП в града.

„Монитор": Арести заради АЕЦ „Белене"

Надявам се прокуратурата да започне да арестува по темата „Белене", за да спрат безотговорни политици да се упражняват върху нея. Това заяви премиерът Бойко Борисов вчера.

Крайно време е вече да има и обвинени, добави той и припомни, че от две години има досъдебни производства за всичко, което се е случвало около строежа на втората атомна централа.

Стрес тест ще бъде направен пък на затворените по времето на тройната коалиция трети и четвърти реактор на АЕЦ „Козлодуй". „Така ще се докаже на всички, които са ги затворили, и в Брюксел, че са 100% безопасни, могли са да работят и могат да работят. Но България заради европейската сигурност ги е спряла", поясни Борисов край Добрич. По думите му само така определени кръгове у нас ще спрат да говорят на тема АЕЦ „Козлодуй" и „Белене".

„Монитор": Разбиха мрежа за търговия с гранатомети

Престъпна мрежа за търговия с гранатомети беше разбита след двумесечно разследване на ГДБОП. В късния следобед в събота в пловдивския район „Южен" бяха закопчани двама търговци на оръжие. Веселин Кърпачев е бил инструктор в стрелбище, а Тенчо Тенев - бивш шеф на охраната в пловдивския затвор. Разработката на отделите за незаконна търговия с оръжие и за борба с тероризма започнала след получен оперативен сигнал, съобщи на извънреден брифинг вчера в Пловдив главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той уточни, че намерените РПГ-та, бронебойни патрони, карабини 22-ри калибър, картечни пистолети, гранати и над 4000 патрона.

„Дневник": Европейските банки ще спасяват Гърция

Европейските банки и политици са все по-близо до споразумение, което ще помогне на Гърция да избегне фалита, съобщи "Ройтерс". Кредиторите ще приемат да участват в новия спасителен пакет за Атина, като презапишат облигациите на страната в деня на падежа им и така всъщност ще се съгласят да получат инвестициите си след няколко години, а не веднага.

Условието южната ни съседка да продължи да получава международно финансиране обаче остава парламентът й да одобри нов пакет от антикризисни мерки - последният вариант на такъв беше одобрен в петък от европейските лидери. Обсъждането му в гръцкия парламент трябва да започва във вторник.

Френският президент Никола Саркози заяви след срещата, че банките в страната ще се включат в спасителния пакет за Атина. Такава готовност са заявили и испанските и гръцките финансови институции, а позицията на германските ще стане ясна през тази седмица.

 

„Сега": Властта щедро раздава бонуси на чиновниците

Властта раздава щедро бонуси, установи проверка на "Сега". Скандално е, че някъде се получават пари само защото има такава нормативна възможност - без реално работата на чиновниците да се е подобрила. На други места са вземали премии просто за изпълнени служебни задължения.

В регионалното министерство например са поощрени хората, участвали в комисия за подготовка на промени в правилника за прилагане на закона за държавната собственост. От началото на годината до края на май са изплатени общо 25 300 лв. за 17 души, или по 1488 лв. на човек. Работата по нормативни актове обаче е част от задълженията на чиновниците, за което те получават заплата.

Други 47 611 лв. са изплатени в МРРБ като бонуси за 83-ма служители от дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" - за проверки на подписки по закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. В края на годината такава проверка бе разпоредена по искането за провеждане на референдум за членството на Турция в ЕС. Проверявана бе и подписката на РЗС за промяна в конституцията, с което бяха ангажирани дори агентите от ДАНС.

Най-сериозните бонуси в МРРБ получават експертите, работещи по оперативна програма "Регионално развитие". От октомври 2010 до март 2011 г. са изплатени общо 572 722 лв. за 124 служители, или средна добавка от 769 лв. на месец.

За разлика от това ведомство, където все пак са давани допълнителни пари за конкретна работа, в Агенцията по вписванията парите са дадени на всички 595 работещи. От януари до април всеки месец там са раздавани по над 166 хил. лв. допълнително.

 

„Дума": Българите да се държат изкъсо като кучета

Българите трябва да се държат здраво и изкъсо като кучета. Сравнението направи Бойко Борисов при разходката из Созопол през уикенда, докато раздаваше автографи и се снимаше с кучета, деца и влюбени двойки за спомен. След като млада жена похвали красотата на овчарките на Борисов, той отвърна:"Моите кучета са страхотни, но са точно като българите - здраво трябва да се държат".

По-късно, след като присъства на преместването на мощите на Св. Йоан в нов храм, премиерът заръча на събралите се зяпачи:"Да пипнете мощите, че началникът горе да помага!"

В Добрич пък, където разряза поредната лентичка, Борисов "препоръча" на прокуратурата да започне да арестува по казуса АЕЦ "Белене". Дадохме материалите преди две години, има досъдебни производства, крайно време е вече да има и обвинени, заключи премиерът. Той, освен това, щял да поиска стрестестове на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй". "За да се докаже на всички, които са ги затворили, и в Брюксел, че са 100% безопасни, могли са да работят и могат да работят, но България, заради европейската сигурност, ги е спряла"

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини