Европейски компании плащат на служителите си да пътуват с колело

Един от най-успешните корпоративни привърженици на схемата е белгийската верига супермаркети Colruyt, която прилага схемата от четири години и вече има 2100 участници. 

Да ти дават пари, за да ходиш на работа с колело, може да звучи прекалено хубаво, за да е истина, но това е част от все по-популярна схема за пътуващите до работа в цяла Европа, пише Ройтерс.

 Работодателите в Белгия, Холандия и други европейски страни плащат допълнително на служителите, ако те идват на работа с велосипед. Фирмите и компаниите плащат за всеки изминат километър, като целта е да се насърчи грижата за околната среда и по-здравословен начин на живот.

На колездачите се плащат 20 евроцента на километър в Белгия, в Холандия получават 15 цента, а във Великобритания велопривържениците могат да получат до 32 цента на миля, като тези "приходи" не се облагат с данъци.

В Белгия, където колоездене е изключително популярен начин на придвижване, участие в схемата са взели повече от 270 000 души в сравнение с 140 000 през 2006 година, сочат данни на Министерството на финансите. Това означава, че белгийският данъкоплатец е заплатил 43 млн. евро на тези, които са карали велосипед до работа. "По-високите цени на петрола и загрижеността на хората за околната среда допринасят за това да има повече велосипедисти на пътя", казва Дитер Шноуверт, координатор на велосипедната схема в Белгия.

Един от най-успешните корпоративни привърженици на схемата е белгийската верига супермаркети Colruyt, която прилага схемата от четири години и вече има 2100 участници.
Colruyt осигурява на тези служители, които живеят до 7 км от работа, велосипеди и се грижи за тяхната поддръжка.

 в."Дневник"
Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини