Повечето японци искат затваряне на атомните реактори

Средно над четирима на всеки пет японци искат прекратяване на атомната енергетика на Япония заради атомната криза в АЕЦ „Фукушима 1”. Това предава АФП, позовавайки се на проучване.

Според запитване на японско издание 83 % от японците искат извеждане от експлоатация на атомните реактори. Само над 9 % искат те да затворени веднага. Мнозинството, малко повече от 54 %, иска това да стане, когато ситуацията с електроснабдяването и търсенето го позволи.

Бедната на ресурси Япония разчита на атомната енергетика за една трета от електроснабдяването си. Правителството на премиера Наото Кан по-рано заяви, че атомната енергетика ще остане основен стълб на националната енергийна политика.

В същото време стана ясно, че компанията-оператор на АЕЦ "Фукушима 1" заяви, че ще отвори сградата на втори реактор на електроцентрала, за да изпрати екип за ремонтни дейности в нея. Екипът ще бъде изпратен в помещението за първи път след земетресението и цунамито на 11 март, което засегна електроцентралата.

Първи, втори, трети и четвърти реактор са засегнати от бедствието от общо шест реактора.

Миналия месец "Токио Електрик Пауър" отвори вратите на първи реактор и започна работа върху охладителната система. Официален представител на оператора заяви, че сградата на втори реактор ще бъде отворена бавно, за да бъде сигурно, че намиращата се вътре прах няма да излети навън. След това работници ще навлязат в съоръжението, за да проверят измерващите устройства във вътрешността и евентуално да започнат инжектиране на азот в реактора за възпрепятстване на експлозия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини