Германия откри източника на Е.коли

Правителствен германски здравен институт официално потвърди, че бобови кълнове стоят зад смъртоносната епидемия, приближавайки края на трескавото двуседмично разследване, предаде АФП.

Федералният институт за оценка на риска потвърди обявените в петък лабораторни резултати, че бобените кълнове в село Биененбютел носят смъртоносния щам EHEC-0104, предаде Фокус.

Отпадъци от боклука на двама заразени хора в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия дадоха първите директни доказателства за източника на опасната бактерия.

Представителят на германската агенция за защита на потребителите Хелмут Тчирски-Шонебург заяви, че всички заразени кълнове са или консумирани или изхвърлени, но предупреди, че кризата не е приключила и хората трябва да избягват консумацията на кълнове. Властите същевременно отмениха предупреждението срещу прием на храни като краставици, домати и зеле.

Русия също се съгласи да отмени забраната на вноса на европейски зеленчуци, а испанските фермери, които бяха най-зле засегнати от опасенията за зараза, успяха да си поемат въздух с облекчение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини