1 500 000 българи са преброени до момента

Отчетохме 1 500 000 българи, които успешно са се преброили до този момент. Това каза пред БНР Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт (НСИ).

В момента гладко и равномерно върви процесът на попълване, допълни Коцева. "В първия ден имахме сутринта технически проблем със забавяне на паролите. Изпитанието беше голямо, с общи усилия за няколко часа се намери решение и паролата излиза оттогава веднага на първата страница", поясни Коцева. Тя допълни, че освен тази ситуация след това не са имали никакви технически проблеми, а интересът е изключително голям.

"Гражданите звънят на телефоните ни – имаме над 10 000 обаждания. Линиите са изключително натоварени и затова тези, които продължават да се преброяват, нека да прочетат информацията в балончетата, които са на страниците на въпросите", обясни Коцева. Тя каза още, че домакинство са хора, живеещи на един адрес, но споделящи общ бюджет.

"Хората вече се запознаха с тази ситуация и знаят, че един човек може сам да формира домакинство. Въпросите, които споделих най-много затрудняваха хората", каза Коцева.

По отношение на преброяването на българите в чужбина, Коцева каза, че по споразумение на страните-членки на ЕС, всеки брои българските граждани на своята територия. "Българите, които ще бъдат преброени в чужбина, ще се преброят от колегите ни от статистиките в другите страни. Те ще бъдат преброени като български граждани, но от колегите ни в съответната страна", подчерта Мариана Коцева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини