Меричлери пише до Брюксел за арсена във водата

Писмо до Брюксел, за опасната концентрация на арсен в питейната вода в града, се заканват да пишат меричлерци. Днес те се събраха на протест  до жп прелеза край градчето. Протестиращите бяха водени от еколога Емил Георгиев, чиято Екогласност още през лятото предупреди за опасностите, свързани с близката кариера на „Каолин”.

Събралите се стотина души заплашваха да спрат влака, но униформените полицаи, също немалко на брой, не позволиха това да се случи. На няколко пъти се стигаше да ръкопашни схватки, за щастие без пострадали и без ескалация на напрежението.

„Искаме единствено да се направи ОВОС – /оценка за въздействието върху околната среда/ за кариерата, обясни пред журналистите Георгиев. По думите му такава изобщо не е правена, когато е издавано разрешително за кариерата край Меричлери. Жителите на града протестират срещу фирмата, която е окупирала няколко десетки частни имота, предимно лозя, и ги е затрупвала с камънаци. Според тях, източник на замърсяването на водата са взривовете в кариерата на „Каолин”. 

На протеста край жп бариерата пристигна и кметицата Ваня Славова, но тя бе обругана набързо и протестиращите й обърнаха гръб. Емил Георгиев гъвкаво балансираше по острието на позволеното, като ту призоваваше простиращите да не посягат на полицаите, „които нямат никаква вина”, ту ги подканваше да преодолоят живата униформена верига и да стигнат до релсите.

Проблемът с питейната вода на Меричлери и още две села възникна в началото на декември, когато РИОКОЗ обяви ниво на арсен в питейната вода, превишаващо над два пъти допустимите норми и я забрани за консумация.

След разгарянето на скандала д-р Делчо Янев, шеф на РИОКОЗ Хасково, обясни на специална пресконференция, че до 2001 година допустимото съдържание на арсен в питейната вода е било 50 микрограма. Същата година по настояване на Световната здравна организация тя е променена на 10 микрограма. Най-високото измерено количество арсен във водата бе в началото на декември тази година - 20.2 микрограма. Надвишаването на нормите било засечено още през месец май, казаха още от санитарната инспекция.

С проблема се заеха и от областната управа. По думите на губернатора Румен Данев обаче решението може да дойде едва след 6 месеца – с прекарване на водопровод от крайния димитровградски квартал. Засега жителите на Меричлери пият вода от водоноски, осигурени от общината.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини