Близо 60% от българите се мислят за бедни. Преглед на националния печат

"Монитор": Половината посланици агенти на ДС

Почти половината ни посланици са били агенти на бившата Държавна сигурност. Около 40 от тях заемат и в момента дипломатически постове. Това стана ясно, след като комисията по досиетата оповести резултатите от проверката си в структурите на МВнР. Новината ядоса дотолкова външния министър Николай Младенов, че той написа на страниците си в социалните мрежи Twitter и Facebook: „Нямам думи! В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима". Въпросът с бъдещето на бившите сътрудници на службите ще бъде разгледан още на днешното заседанието на кабинета, научи „Монитор". След това Младенов ще обяви какво решение е взело правителството. В МВнР отдавна се обмислят варианти за въвеждане на лустрация за дипломатите.

191 български дипломати от общо 462-ма проверени се оказали с агентурно минало. По закон се проверяват посланиците, генералните консули и зам.-ръководителите на дипломатическите мисии.

"Труд": Вальо Топлото: Имам 20 куфара с пари

"Осъдиха само мен за едно синьо сирене на обща стойност под 100 лв.!" Така бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров-Вальо Топлото коментира пред репортери решението на Софийския градски съд, след като бе осъден на три години затвор.

Точно в 15,30 ч вчера съдия Димитрина Ангелова призна за виновен Топлото, че от 2003 г. до 2006 г. е пръснал 422 606 лв. за ненужно скъпи храни и напитки, домакински стоки и услуги и за ползване на луксозен "Лексус". Сред тях било и скъпото френско сирене, вода "Перие", джет, косачка и пр. Глезотиите били осчетоводявани като представителни разходи на дружеството.

Димитров беше осъден и за това, че е нанесъл щети за 66 455 лв. от неизгодни договори за рекламни стоки. Ако присъдата му влезе в сила, бившият шеф на "Топлофикация" ще я изтърпи в затворническо общежитие от открит тип, обяви съдия Димитрова. Освен това той ще трябва да плати и близо 500 000 лева обезщетение на парното и разноските по делото.

"Сега": Близо 60% от българите се мислят за бедни

Средните доходи у нас не дават усещане за охолен живот. Една трета от домакинствата, които получават над средния доход, се определят като бедни. Общо 59% от българите се слагат в тази категория. Това показва национално представително проучване на "Алфа рисърч". То е направено по поръчка на социалното министерство по повод заключителната конференция за Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване - 2010. Анкетирани са 1500 пълнолетни българи през ноември.

"Новинар": ЦИК ще решава кой ще ходи на избори

Правомощията на Централната избирателна комисия бяха разширени с приети на второ четене текстове от Изборния кодекс. Комисията ще има право да отказва регистрация на политически сили, които не са провели повече от две заседания на ръководствата си. ДПС не участва в обсъждането и гласуването на кодекса. Депутатите на Ахмед Доган напуснаха пленарна зала още в понеделник вечерта в знак на протест срещу въведеното изискване за 12 месеца уседналост за гласуване на местни избори, както и за кандидатите за кметове и общински съветници.

"Стандарт": Коледни премии за учителите

Дядо Коледа идва в училищата. По-голямата част от учителите ще вземат 13-а заплата преди празниците, съобщи просветният министър Сергей Игнатов. По данни на главния секретар на образователното министерство Красимир Вълчев това ще стане в 80 на сто от школата, които са успели да икономисат пари от делегираните си бюджети. Не е ясно в какъв размер ще бъдат сумите, всяко училище индивидуално ще прецени колко може да даде. Има обаче школа, където могат да дадат и пълна 13-а заплата, а дори и 14-а. В самото министерство и администрацията обаче коледни бонуси няма да има, поясни Игнатов. Имало малка вероятност само някои от служителите отличници да вземат премии.

"24 часа": Бойко прибра партията си вкъщи

ГЕРБ е единствената партия, чието ръководство заседава в дома на председателя си, установи проверка на "168 часа".

Въпреки че управляващите си имат централа в административната сграда на НДК, много често те се събират в дома на Бойко Борисов в Бояна. Ръководствата на станалите парламентарни партии като БСП, СДС, ДСБ, "Атака", ДПС и РЗС заседават в централите си, след което дават брифинги. Така избирателите им и обществото знаят какво точно са решили, какви политики и позиции ще отстояват.

Подобна практика в ГЕРБ няма. Изпълнителната комисия се събира тайно от медиите, никога не е ясно кога и къде, след което никой не разбира и какво са решили. Ако ръководството прецени, може да спусне задачи на парламентарната група или съответните министри.

"Сега": БДЖ заряза 80 пътници посред нощ

БДЖ заряза в понеделник вечерта 80 пътници в заседнал влак край гара Дяково, Кюстендилско, сигнализираха читатели. Влакът София - Петрич спрял на гарата в 21.45 часа заради авария по линията. След един час напразно чакане пътниците получили информация от началника на влака, че повредата е голяма и ще трябва да останат по местата си още поне три часа.

Някои от тях обаче не издържали и се обадили на спешния телефон 112, откъдето им препоръчали да звънят на диспечерската служба на БДЖ в Дупница. "От там ни обясниха, че диспечерът не може сам да вземе решение да ни прати автобус, за да ни извози", каза потърпевш.

Изнервени от нощния престой хората в злополучния влак продължили да тормозят службите, а един дори успял да стигне до областния управител на Благоевград Валери Смиленов. Смиленов, на свой ред, сигнализирал колегата си в Кюстендил Любомир Анчев. Въпреки че превозването на пътниците е задължение на БДЖ, наложило се Анчев да организира акцията по спасяването им. Той веднага изпратил на мястото на аварията два автобуса, които откарали хората до гарите в Дупница и Благоевград.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини