Протести заливат страната. Преглед на националния печат

„24 Часа": Борисов изрази твърда подкрепа към Цветанов

Бойко Борисов заяви, че вътрешният министър Цветан Цветанов се ползва с неговата пълна подкрепа и с одобрението на евроатлантическите партньори, съобщи „Фокус".
„Не смятам за необходимо всеки ден да декларирам подкрепата си. Смятам, че Цветанов има достатъчно сили, за да се справи с възникналата ситуация, и ще докаже правотата на своите действия", добави премиерът.
Борисов активно следи развитието на протестните действия по повод затварянето на „Брикел".
Според него проблемът идва от факта, че през 2003 година собственикът е решил да работи 20 000 часа и да прибира печалбата, вместо да помисли за инвестиции, включително в екологична насока. По този начин не е било гарантирано бъдещето на производството.

„Новинар": Пукнатини в шести реактор на АЕЦ „Козлодуй"

Открити са пукнати в компонентите на VІ реактор на АЕЦ „Козлодуй" по време на ремонт, като не е имало радиоактивно изтичане, съобщи АФП. Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев коментира, че са били установени механични дефекти в горната част на три от защитните тръби на системата за управление и защита на блока, а след допълнителна проверка и в още 28 тръби. „Блокът не може да бъде пуснат, преди да бъдат подменени всички защитни тръби", каза Цочев. Взети са проби, за да се оцени състоянието на метала и да се търси причината за тези механични повреди. Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" беше спрян за годишен планов ремонт на 12 септември и трябваше да приключи в края на октомври.

„Стандарт": Лекарите скъсаха договора с кабинета

Скандал разтресе и този път съвета за тристранно сътрудничество. Представителите на Българския лекарски съюз напуснаха срещата и размахаха скъсано на две споразумението с кабинета. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви, че правителството няма намерение да изпълни нито една точка от контракта освен запазването на здравната вноска на стойност 8%. Съветът за тристранно сътрудничество вчера разгледа бюджетите на здравната каса и допълнителното обществено осигуряване. "Това споразумение бе изготвено единствено, за да ни накарат да се откажем от протести", коментира Райчинов. По думите му, идеята 340 млн. лева от бюджета на здравната каса да се прехвърлят към здравното министерство е основният мотив на лекарите да поискат оставката на вицепремиера Симеон Дянков. Със скъсаното споразумение в ръце Райчинов заяви, че е началото на консултации със синдикатите за общи ефективни стачни действия. Днес лекари и профсъюзи се събират, за да уточнят как ще действат. "Дано им уврат главите", коментира лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

„Новинар": Протести заливат страната

Протести и стачки ще залеят страната в близките дни. Освен миньорите от "Брикел", които са на улицата от няколко дни, полицаите също се готвят за протестни действия. А във вторник и лекарите обявиха война на властта заради бюджета за здравната каса за догодина. На заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество шефът на БЛС Цветан Райчинов демонстративно скъса споразумението, което съсловната организация подписа с правителството преди седмици. Причината според него самия е, че нито една точка от него няма да бъде спазена от кабинета освен тази, че здравната вноска остава със същите параметри. Поради тази причина лекарите ще излязат на протест заедно с двете синдикални организации КТ "Подкрепа" и КНСБ.

„Дума": Вузовете искат още 64 млн. лв.

Незабавно да се осигурят 24 млн. лв. за издръжката на новоприетите 15 835 студенти по държавна поръчка, които държавата не е дала. Това са минималните животоспасяващи пари за оцеляване на висшите училища. В бюджет 2011 да се добавят още 18 млн. лв. за повишаване на издръжката на инженерните и аграрните направления, 17 млн. лв. за наука във вузовете (както изисква Законът за висшето образование) и 4,6 млн. лв. за стипендии. Ако това не стане, в името на интересите на България, ще предприемем съответните протестни действия. Тази декларация прие Съветът на ректорите след бурно заседание вчера.

„Труд": На опашката на Европа сме по сключена „Гражданска"

България е на последно място по обхвата на „Гражданска отговорност" в Евросъюза, заяви на пресконференция Атанас Ставрев, председател на Национално бюро „Зелена карта".
700 000 автомобила у нас са без застраховка. По думите му, това е потенциален застрахователен риск и Брюксел ще задължи България по някакъв начин да повиши обхвата на задължителната „Гражданска отговорност".
"Това не е нито данък, нито такса, а една задължителна застраховка, не е измислена в България, а в Европа. Тя е вменена със закон", припомни Ставрев и сравни сключената застраховка с бензина за автомобила.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини