Руски инженери умряха в Индонезия, пили технически спирт

Су-30МК2

Трима руски инженери бяха открити мъртви в понеделник, 13 септември, в Индонезия.

В телата им са открити следи от метилов спирт, пише The Jakarta Post.

Така резултатите от разследването, проведено от полицията, потвърждават първоначалните предположения, че руснаците са умрели от отравяне с технически спирт.

За отравяне с метилов спирт говорят и веществените доказателства: по думите на съдебните медици до телата са били намерени бутилки, в една от които има алкохолна напитка, а в другата – алкохолна напитка, размесена с метанол, пише Lenta.ru.

Освен това на 14 септември в болница са приети други двама руснаци със симптоми на отравяне, които най-вероятно също са пили метилов спирт, но в по-малки количества. На 15 септември единият вече е изписан, а другият се възстановява добре.

Всички отровили се руснаци са били в група специалисти, обслужващи шест купени от Русия изтребителя Су-27СКМ и Су-30МК2. Компанията "Сухой" вече обяви, че в четвъртък в базата в индонезийския град Макасар ще пристигнат трима инженери, които да заменят починалите руснаци.

В понеделник единият от руснаците е бил намерен мъртъв в стаята си. Според лекарите той е починал около 23 ч. местно време в неделя. Започнали да търсят мъжа едва на сутринта в понеделник, когато той не отишъл при автобуса, превозващ руснаците до местоработата им. Тялото е било намерено под леглото.

Другите двама руснаци са били откарани в болница, където скоро след това са починали, пише NEWSru.

В индонезийската преса веднага се заговори, че руснаците може са станали жертва на фалшив алкохол.

Тази версия беше подкрепена и от анонимни източници от руския авиационен отрасъл: оказва се, че подобни случаи вече е имало в чужбина в миналото.

Метанолът или метиловият спирт е безцветна течност с мирис, подобен на етиловия алкохол.

Метиловият спирт се използва главно при производството на формалдехид и различни етери за нуждите на химическата промишленост.

Техническият спирт е силно отровен, действа на нервната и сърдечносъдовата система на организма.

Прием на 5-10 милилитра метанол води до тежко отравяне, а при употреба на 30 и повече милилитра изходът е летален.  

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини