На Пиринеите горят нови гори и паркове

За Пиринейския полуостров горските пожари се превърнаха в обичайно явление, коментира вестник „Новие известия”. Те се разгоряват лятото вече няколко години подред и като правило не остават без човешки жертви.

Така е и тази година – на границата между Португалия и Испания загинаха двама пожарникари. Португалци загинаха и в горския парк Пенеда-Жереш. 

Пожарникарите не успяха да овладеят пожар в Испания, което наложи евакуацията на село, а испанските власти обсъждаха в сряда обявяването на извънредна ситуация в Галиция. Тежка е ситуацията и на Канарските острови, където изгоряха 500 хектара гори, което се равнява на почти половината горски насаждения. Правителството заяви, че опасност за тамошните курорти няма.

В същото време положението в Русия малко по малко се нормализира. Днес може да бъде отменено извънредно положение в четири региона на страната, където повече от месец бушуваха горски и торфени пожари, съобщава Интерфакс.

За днес е насрочено заседание на правителствената комисия за предупреждение и ликвидирането на последиците от извънредни ситуации. Очаква се да бъде отменено извънредното положение в Нижегородска, Московска и Рязанска области, както и в република Мордовия.

Ръководителят на „Росатом” Сергей Кириенко съобщи, че пожари не застрашават ядрените центрове в Саров и Сенежск, като те ще бъдат снабдени с най-модерни противопожарни системи за мониторинг и контрол.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини