Строят космически асансьор до Луната до 10 години

Космическият асансьор до Луната може да бъде изработен от материали, които могат да бъдат набавени и сега. При достатъчен размер на инвестициите той може да бъде изграден до 2020 година, смята основателят на компанията LiftPort Group Майкъл Лейн, цитиран от "Юнивърс тудей" и БТА.

Лейн основава LiftPort Group през 2003 г. Първоначално компанията разработва общата концепция за космически асансьор: рекордът за височина, на който се изкачват роботи на LiftPort по свръхяко въже, закрепено на аеростати, е 460 метра. След финансови трудности през 2007 г. LiftPort Group преминават към разработката на лунен асансьор за превоз на товари от космически кораби на повърхността на Луната и обратно.

"Изучихме въпроса достатъчно добре, за да кажем, че това е постижимо, интересно и рано или късно той ще бъде създаден. Именно затова работим над проблема" - казва Лейн в интервю за "Юнивърс тудей".

Лунният асансьор, според работещите по проекта специалисти, ще спести значителни средства за доставка на космически апарати на Луната и в космическото пространство в района на т.нар. точка на Лагранж L1, в която въжето би останало неподвижно спрямо Земята и Луната. Освен това специалистите твърдят, че изграждането на подобен лунен асансьор би било по-лесно и евтино, отколкото на земни такива.

Синтетичният материал, нужен за въжето , вече съществува - това е влакното "зайлон" (Zylon). Освен това за доставката на оборудването в космоса ще е нужен по-малко мощен носител, части от който ще могат по-късно да се превърнат в противовес, нужен за работата на асансьора. Разбира се, съществуват и известни трудности по осъществяването на проекта, признава Лейн.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини