"Хъбъл" засне звездна протоплазма

Телескопът "Хъбъл" засне протоплазма в мъглявината NGC 2467, разположена в съзвездието Кърма, и наподобяваща кипяща отвара, съобщи Лента. ру.

Обектът NGC 2467 е отдалечен от Слънчевата система на разстояние 13 000 светлинни години и представлява огромен газов облак, съдържащ предимно водород, в който се зараждат нови звезди, допълва БТА.

Те излъчват интензивно ултравиолетово лъчение, което "осветява" цялата мъглявина. Освен това "разчистват" облака, премествайки още неродените звезди към краищата на NGC 2467.

Само преди няколко дни американски астрономи с помощта на телескопа "Хъбъл" са заснели в космоса протопланетарната мъглявина IRAS 19475+3119, която е с формата на птица, припомня Лента.ру.

Протопланетарната мъглявина IRAS 19475+3119 е разположена в съзвездието Лебед. Намира се на разстояние 15 000 светлинни години от Слънчевата система.

Тя е резултат от угасването на звезда, подобна на Слънцето. Към края на съществуването си обектът се превръща в червен гигант. С изчерпването на "горивото" на звездата, тя започва да изхвърля външния слой на атмосферата си в космическото пространство.

Обектът IRAS 19475+3119 още не е достигнал стадия на планетарна мъглявина. Периодът, през който представлява протопланетарна мъглявина, е кратък по астрономическите мерки, припомнят специалистите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини