50 000 българи пропускат по едно ядене на ден заради бедност. Преглед на националния печат

„Сега": НЦИОМ: Заможните и учените харесват тази власт

Само месец след като "Алфа рисърч" регистрира съществен срив в одобрението към управляващите и спад в доверието към премиера, държавната НЦИОМ излезе с коренно различни данни. Според агенцията на Лидия Йорданова повечето българи определят като успешна първата година от управлението на кабинета "Борисов". Позитивни оценки дават 44% от анкетираните срещу 37 на сто, които са зле настроени към властта. Най-високо е одобрението сред младите, образованите и заможните българи. За разлика от предишните две правителства, подкрепата за които е била най-силна сред над 60-годишните. Хората със стандарт на живот над средния подкрепят кабинета на ГЕРБ в по-голяма степен, отколкото са подкрепяли предишното правителство, отбелязва НЦИОМ. Според социолозите по много признаци отношението на отделните социални групи към сегашната власт напомня обществените нагласи след първата година на кабинета "Костов".

"Новинар": 50 000 българи пропускат по едно ядене на ден заради бедност

Близо 50 000 бедни българи пропускат по едно ядене на ден. Това показва изследване на институт "Отворено общество" и Световната банка за влиянието на кризата у нас. Това са и 20% от най-бедните семейства в България, които спестяват от храна.
Доходите на тези хора достигат до 150 лв. на месец. Между 150 000 и 250 000 българи изпитват парични проблеми при набавянето на основните хранителни продукти. Всяко трето домакинство заявява, че е ограничило разходите си за храна. Според директора на института Георги Стойков самотните и възрастните хора най-често срещат трудности при изхранването си.

„24 Часа": Трайков: Аз защитавам българските интереси за „Белене"

На практика между България и Русия няма договор за проекта АЕЦ „Белене", а споразумение с много неизвестни, каза енергийният министър Трайчо Трайков пред БНР.
Въпреки че страната ни трябва да плати през септември един от поръчаните реактори, плащане ще има след избор на стратегически инвеститор за централата. До есента, обаче, ще бъде избран консултантът за проекта, каза още Трайков.
Според него: „Руснаците много добре знаят какви са нашите ограничения. Те знаят ние с какви пари разполагаме - с никакви, знаят, че ние разчитаме и се опитваме да осъществим проекта с привличането на чуждестранни инвеститори. Така че те ще могат да си получат парите, когато има чуждестранни инвеститори. Тъй като вече, ако тръгнем да си предявяваме претенции един към друг, не се знае кой какво ще успее да докаже, а те искат проектът да стане, смятам, че ще намерим начин, по който да се спазва някаква логическа последователност в развитието на проекта".

„Новинар": НС се отчете със 150 закона и 96 часа контрол

41-вия парламент отчете първата година от мандата си със 150 приети закона, 172 решения, 3 декларации и 96 часа парламентарен контрол.
Приоритетни са били законите, свързани с борбата с престъпността и корупцията - промените в законите за МВР и ДАНС, в НК и НПК, в Закона за електронните съобщения. Друга група закони целяла преодоляване на последиците от кризата. Сред тях са актуализацията на бюджет 2010, закона за политическите партии, кодекса за социално осигуряване.
Най-активни в парламентарния контрол са червените депутати. Те са отправили 340 въпроса и 39 питания. На второ място се нарежда "Синята коалиция" с 251 въпроса и 20 питания. "Атака" има 143 въпроса и 24 питания за година. ГЕРБ са отправили 23 въпроса и 21 питания, РЗС - 21 въпроса и 5 питания. На последно място по упражняване на парламентарен контрол са избраниците от ДПС с 19 въпроса и 9 питания.

„Труд": Потвърдиха наказанията на 5 магистрати,чули се с Красьо

Върховният административен съд (ВАС) потвърди дисциплинарните наказания на петима магистрати, контактували с Красимир Георгиев, по-известен като Красьо Черния, съобщиха от съда.
Отхвърлените жалби са на Ангел Панков, Милчо Ванев, Пламен Найденов, Генко Драгиев и Даниел Минов.
Жалбата на Ангел Панков е срещу решение на ВСС, с което му е наложено наказание „освобождаване от длъжност зам.-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - гр. Пазарджик". Причината е „поддържане на нерегламентирани контакти с Красимир Георгиев в активен период на назначения на магистрати на ръководни постове, с което е създадена представа, че назначенията се извършват по неприемливи за обществото критерии". Магистратът е провел с Красимир Георгиев 11 входящи и 8 изходящи разговора, от които само 9 на 17 юни 2009 г. - деня на избора за длъжността, за която Панков е кандидатствал.

„Дума": Забраниха "Водното огледало" в Кърджали

"Водното огледало" в Кърджали може да е опасно за хората и не трябва да се експлоатира. Това постанови Върховният административен съд вчера. По този начин магистратите отхвърлиха жалбата на кмета на Кърджали Хасан Азис срещу заповедта на ДНСК за замразяването на проекта. "Водното огледало" е мащабен проект за укрепване на бреговете на Арда в района на Кърджали. Съоръжението и най-вече строежът му бяха подложени на мащабна атака от страна на правителството, а лично Бойко Борисов твърди, че чрез огледалото са източени милиони левове.
Заради проекта е подсъдим кметът Хасан Азис. Разследва се отчуждаването на имоти от 24 декара в индустриална зона до река Арда и се търсят доказателства дали са източени държавни средства. Според вътрешния министър Цветан Цветанов кметът на Кърджали се е опитал да заблуди за цената на имота и по този начин да се облагодетелства.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини