Всеки пети отдъхва у дома, няма пари. Преглед на националния печат

"Стандарт": 1 милиард за пътища

1 милиард евро за пътища и инфраструктурни проекти иска България от Световната банка. На 8 август у нас идва шефът на институцията Робърт Зелик. Целта е да подпишем споразумение за парите, които ще се използват за кофинансиране и проектиране. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за "Стандарт" вчера. Привечер той привика в резиденция "Бояна" министрите Симеон Дянков, Томислав Дончев, Александър Цветков и Росен Плевнелиев, за да подготвят българската позиция.
Европейски пари за електропреносната мрежа иска да договори още премиерът Борисов. Според него средствата по европрограми, които не можем да усвоим, могат да бъдат пренасочени.

"Сега": България отчете пред ЕК първия обвинен действащ министър

България прави пореден опит да докаже, че изпълнява предписанията на Брюксел по отношение на съдебната реформа и противодействието на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Месец преди да излезе докладът на Европейската комисия, страната отчита първото обвинение срещу действащ министър в лицето на Божидар Нанев. Това е записано в резюме за постигнатото за периода август 2009 - май 2010 г.

Здравният министър бе обвинен в края на март за сключване на два неизгодни договора за противогрипни препарати и същия ден подаде оставка. От тогава до днес няма публично известни данни какво е развитието в разследването срещу него.

"Дневник": "Булгаргаз" ще се опита да свали цената на газа с над 15%

Държавната компания "Булгаргаз" ще се опита да договори поевтиняване на природния газ с над 15% след 2011 г. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на дружеството Димитър Гогов. В края на миналата седмица той беше на преговори в Москва с дъщерната фирма на "Газпром" - "Газпром експорт".

"Надявам се на по-висока отстъпка от 15% или по-скоро така да бъдат отчетени ценовите параметри, така че да доведе до съществено намаление", обясни Гогов пред медиите. Той обаче уточни, че на преговорите не са обсъждани конкретни числа.

"24 часа": Всеки пети отдъхва у дома, няма пари

Кризата застави всеки 5-и българин да отдъхва у дома, вместо да замине на курорт, показва експресен сондаж на "24 часа" сред 540 българи в 22 областни града, проведен от 2 до 7 юли т.г.

Сравнение с аналогично проучване на вестника преди 3 г. показа, че процентът почиващи вкъщи е нараснал 4 пъти. Сериозен ръст има и в групата на колебаещите се да отдъхват ли това лято, или не - ако през 2007 г. на въпроса не са отговорили едва 1%, тази те са цели 18%.

"Труд": Вдигнали тока със сгрешено решение

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е повишила цената на тока за бита с близо 2 % от 1 юли въз основа на сгрешено решение, което е приела самата тя. Теодор Дечев, изпълняващ длъжността председател на Съюза за стопанска инициатива, обяви това вчера в интервю пред Агенция "Фокус".

Според него комисията си е послужила с подмяна на някои страници от вече публикувано решение № ТЕ-019 от 26 юни т.г. за количествата енергия, която всяка централа трябва да продаде на НЕК за нуждите на бита и малките фирми. По думите на Дечев на сайта на комисията решението е било обнародвано първо в един вид на 8 страници, а после част от текстовете са били тайно променени и вече е с обем 7 страници.

"Монитор": Подписваме за Шенген през март догодина

България ще подпише присъединителен договор за влизане в шенгенското пространство още през март догодина. Индикациите в Брюксел за ускореното ни присъединяване към зоната дошли само преди седмица, разкри пред „Монитор" евродепутатката от ГЕРБ Мария Неделчева.

Както вестникът пръв съобщи, в края на май първо вътрешната комисия към Европарламента даде зелена светлина за включването ни към Шенгенската информационна система за обмен на данни между страните членки, а по-късно България получи с голямо мнозинство рамо за това и в пленарната зала в Страсбург. Така топката отиде в Европейския съвет, който има окончателната дума за влизането ни в Шенген.

 „24 часа": Костов навит за президент

"Време е всички да дадем и да се поставим в услугата на партията и на коалицията, за да може да се намерят най-добрите решения за Синята коалиция."

Така лидерът на ДСБ Иван Костов отговори вчера на въпрос на Дарик радио дали иска да бъде кандидат за президент на десницата. Мнозина разтълкуваха това като знак от негова страна за готовност за включване в битката за държавен глава.

Костов обаче уточни, че не говори за себе си конкретно, а по принцип. А сините трябвало да имат свои кандидати за президент и за кметове.

"Стандарт": 37 депутати мълчат като фикуси

Всеки шести депутат мълчи като фикус, показа проверка на "Стандарт". Цели 22-ма избраници от ГЕРБ, 14 от ДПС и един от БСП не са обелили и дума от парламентарната трибуна за цялата му първа година от мандата. Между тях е и лидерът на ДПС Ахмед Доган, който много рядко присъства на заседанията. На трибуната не се е качвал и колегата му Касим Дал.
Списъкът на тоталните мълчаливци се допълва от Анатолий Йорданов, Мирослав Петков, Теодора Георгиева и още 18 ГЕРБери. От червените пък само Евгений Узунов фигурира в тази класация.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини