Половин България подгизна. Вестниците в събота

„Стандарт": Натискаме за поне 15% по-евтин газ

С над 15% може да бъде намалена цената на газа, ако успешно изиграем картите си в Русия. Това ще стане, ако Москва приеме нова формула за изчисление на цената. Тя ще отразява случилото се на пазара през последните 12 години, а нивата да бъдат максимално приближени до средно претеглените през това време стойности. Допълнителен фактор за сваляне на цената е отпадането на посредниците. Това съобщи шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов, който в четвъртък бе на преговори с Русия. 30% е чудесно и пожелателно намаление на цената, каза Гогов. Той обаче заяви, че ако сега посочи цифрата 30%, като отиде на масата на преговори, отсреща може да му се изсмеят.

„24 Часа": Яне Янев: Има разработки за Лъчезар Иванов в ДАНС

Според "достоверна информация" на партията премахването на Иванов е разиграно като фарс за пред обществото, но всъщност причините за него били много по-дълбоки.
„Разработките са от повече от половин година и са свързани с далавери, които са осъществявани заедно с предишния министър на здравеопазването Божидар Нанев.
Далаверите са свързани с фармацевтичната индустрия и покровителстване на определени групировки, които са източвали ДДС", обясни Янев.
"Янев нали не идва на работа? Да не би да е бил днес?" Това беше първата реакция на вицепремиера Цветан Цветанов, помолен да коментира изказванията на лидера на РЗС. Не бих искал да коментирам всяко нещо, което каже Янев, но нищо от това, което ме питате, не е истина, отрече всичко вътрешният министър.

„Труд": Половин България подгизна

Дъжд като из ведро се изля вчера над страната. Улици се превърнаха в реки, а надлези - в мостове. И селски мазета, и правителствена резиденция бяха наводнени.
За два дни пороят удави Бургас. В морския град се изляха 43 л/кв. м. Това съобщи шефът на Гражданска защита Йордан Лозев.
Най-проблемен бе районът на надлеза до предприятието СОМАТ. Всичко наоколо бе наводнено, водата достигна метър височина. Частен бус е бил заклещен вчера сутринта в мътните води. Четирима водолази от спасителния отряд на областната служба са слезли до него с неопренови костюми.

„Новинар": Данъчни ще ровят имотите на скандални митничари

Националната агенция по приходите (НАП) започва проверка на тримата митничари и техните съпруги, показани в репортаж на национална медия, който доведе до оставката на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов от всички постове. Данъчните ще ревизират и собствениците на коли и имоти, предоставили ги „безвъзмездно" за ползване на митничарите. От приходната агенция съобщават, че досега не е правена проверка на митничаря Сергей Бранков, за когото Лъчезар Иванов е ходатайствал пред медията да не излъчва репортажа. Не са правени заключения, че имуществото му съответства на получените доходи, каквито твърдения се появиха, заявиха от ведомството.

„Стандарт": Царят без дворец

Царят остава с един дворец по-малко. Окръжният съд в Пловдив поряза Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за "Кричим".
Освен китната постройка поискаха държавата да им върне и над 370 декара ниви край Куртово Конаре. Магистратите обаче решиха, че дворецът не е имот, придобит от царското семейство като частно лице.
Делото се проточи с години. То бе отлагано най-вече от Симеон и сестра му.
Най-куриозен беше моментът, когато двамата поискаха да получат или нивите от 371 декара, или пък 445 800 лева, колкото според тях стрували. Тогава срещу царя скочи цялото Куртово Конаре, тъй като терени със същия статут се продавали на многократно по-ниски цени.

„Дума": Недостигат ваксини за бебета

Отново липсват ваксини за бебета. Toзи път става въпрос за медикамента срещу хепатит Б, стана ясно вчера.
Според задължителния имунизационен календар първата ваксина срещу хепатит Б се поставя още в родилния дом. Следващите се слагат от личните лекари 30 дни след раждането и на 6-месечна възраст. Ненавременното ваксиниране не води до пряка опасност за здравето на бебетата, но нарушава имунизационния ритъм. Често се налага ваксините, макар и налични, да се отлагат заради забавени стари имунизации.
Личните лекари твърдят, че почти всяка година има недостиг на ваксината, въпреки че половин година по-рано изпращат заявка до здравното министерство. Оттам коментираха, че липсата на ваксината е временна и доставките ще бъдат подновени до края на другата седмица. Причините са възникнали производствени проблеми на фирмата-производител.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини