95% под прага на бедността, ако парното скочи. Преглед на националния печат

„Стандарт": Мистерия около смъртта на Веско

На празника на детето един дом остана пуст. Без смях, подаръци и балони, а със сълзи на родители, които разпознаха тялото на детето си. 7-годишният аутист Веселин Игнатов бе открит. Но безжизнен. Тялото му изплува от водите на река Искър на изхода на село Реброво. Новината шокира по първи петли цяла България вчера. А мистерията около изчезването на малчугана още повече се задълбочи.
Детето е в неизвестност от 27 април. И въпреки усилията на цялата държава, която го издирваше под дърво и камък, то не бе спасено. Стотици хора коментираха по форумите, че Веско може да е станал жертва на мафията, която търгува с органи на деца. Снимки на детето бяха разлепени из цяла София. Въпреки това малчуганът бе открит от строител на 15 км от дома му в Нови Искър. Според експерти на Веско му трябвали дни, за да измине разстоянието.

„Труд": 68,5% за Цветанов, 48% против Дянков, според НЦИОМ

Министрите, които по стечение на обстоятелствата през изминалия месец бяха по-често от останалите в „светлината на прожекторите", се оказаха сред по-одобряваните членове на кабинета. Това са Цветан Цветанов - одобряван от 68,5%, Вежди Рашидов - от 46,7%, Божидар Димитров - от 43,1%, Мирослав Найденов - от 42,4% и Николай Младенов - от 42,0%.
Това сочат резултати от проучване на обществено-политическите нагласи през месец май на Националния център за изучаване на общественото мнение, съобщи агенция "Фокус". Проучването е проведено в периода 15 - 25 май на базата на 1000 интервюта в цялата страна.

„Сега": Шефът на ЦРУ не е обсъждал с Борисов проекта на Първанов

В писмо на началника на кабинета на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, до президентската администрация се отрича темата за политически проект на президента Георги Първанов да е била обсъждана на разговора му с шефа на ЦРУ Леон Панета миналата седмица в София, съобщи прессекретарят на президента Бойка Башлиева.
Писмото от Министерския съвет е получено днес в президентската администрация на "Дондуков" 2. Писмото е в отговор на запитване от началника на кабинета на президента - Никола Колев, от понеделник дали темата за евентуален политически проект на Първанов наистина е била дискутирана на срещата между Бойко Борисов и Леон Панета и ако това е истина, дали е било посочено, че политически проект все още няма.

"Труд": Освободиха под гаранция Цонев и Сантиров

Софийски градски съд пусна под гаранция задържаните преди близо 2 месеца бивш министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров.
Гаранцията за Цонев е в размер на 15 хил. лв., а тази на Сантиров - 10 хил. лв.
Съдът счете, че предвид двумесечната изолация на обвиняемите, събраните до момента доказателства и фактът, че съдия Сантиров бе отстранен от длъжност, няма опасност двамата да извършат друго престъпление. Съдия Петър Сантиров бе отстранен от длъжност с решение на ВСС от 8 април.
Делото срещу двамата обвиняеми ще се гледа на 8 юни, тъй като двумесечният срок на задържане изтече.

„24 Часа": 95% под прага на бедността, ако парното скочи

Поскъпването на топлоенергията с 15-45%, без да е направен прецизен одит на дружествата, ще срине 95% от населението под границата на бедността, предупреди вчера "Подкрепа". Ще се наложи българите да се лишават не само от едно ядене на ден, но и да пренебрегват хляба и млякото, да лишават децата си от дрехи, обувки и училище, да се лишат от лекарства, да се откажат от отопление и хигиена, твърдят от синдиката, чийто лидер и Константин Тренчев.
В декларация се прогнозира, че повишението ще обрече на фалит повечето от топлофикационните дружества заради липса на абонати и ще лиши бюджета от приходи. Поскъпването на природния газ с 15-30% пък щяло да ускори фалитите в бизнеса, да напомпа инфлацията и безработицата.

„Дума": Телефонен скандал с оценките от матурите

Още един гаф с матурата по български език и литература откри вчера депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. Той запита защо часове, преди да бъдат качени резултатите от изпита на официалната страница на образователното министерство, единственият начин зрелостниците да разберат оценката си е бил през платена услуга на мобилен оператор. БСП настоява министърът на образованието да отговори кой е разпоредил това и как е избран операторът. Социалистите настояват Игнатов да отговори защо информация, която е обществено достояние, не е поместена първо в сайта на МОМН. Много зрелостници се объркаха и търсеха оценките си именно на сайта, каза Стоилов. Подозирам, че дори не става дума за поредния технически гаф, а за икономически интерес, каза депутатът от КБ.

"Стандарт": Ядрена тенджера затвори булевард

Мистериозна радиоактивна тенджера затвори Цариградско шосе в София. Вместо боб или супа в кухненския съд бил открит америций 241, който се използва в промишлеността и печатниците. Драмата се разигра миналата нощ, когато на локалното платно на "Царя" била открита бяла тенджера със знак за радиоактивност на капака. Това съобщи Павлин Грудев, зам.-шеф на Института за ядрени изследвания и енергетика при БАН. Именно до сградата на института била намерена и загадъчната тенджера.
При измерване на 2 метра от нея не била регистрирана радиация, но вече в непосредствена близост тя била 10 пъти над естествения фон. Това не е много, но все пак има излъчване, призна Грудев. При това естественият фон край института е доста по-нисък отколкото например на Орлов мост, заяви ученият. След измерванията тенджерата с радиоактивния материал е прибрана на сигурно място. Взети са отпечатъци и се води следствие.

„Новинар": Ченгета дебнат за крадци край тотопунктовете

Засилено полицейско присъствие около тотопунктовете поискаха от Спортния тотализатор заради истерията около рекордния джакпот за тази година във II теглене на играта „6 от 49". Очаква се той да достигне към 3,1 млн. лв. Ченгетата завардиха будките, като основната им задача е да потушават възникналите конфликти между изнервените граждани, чакащи на километричните опашки, както и да следят за измамници и крадци. Мярката се наложи, след като в събота вечерта бе задържан грабител, обрал тотопункт в столицата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини