Българите искат Борисов или Цветанов за президент

Бойко Борисов и Цветан Цветанов се оказват фаворити на общественото мнение за кандидат-президент, според национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 15 и 25 май.

В отговор на открит въпрос, без предложени отговори, кого българите биха номинирали за президент, 14,6 на сто от участвалите в проучването са посочили името на премиера Борисов, а 14,3% - това на министъра на вътрешните работи Цветанов. Въпреки че не може да бъде избран за нов мандат, Георги Първанов получава номинация от 10 на сто, отбелязват от НЦИОМ.

Други имена, които се споменават като евентуални кандидатури, са на лидера на БСП Сергей Станишев - от 2,1 на сто и лидера на „Атака" Волен Сидеров - от 2%. Споменати са и двамата български еврокомисари - бившият еврокомисар Меглена Кунева и сегашният Кристалина Георгиева. 43% се чувстват затруднени да преценят кой би бил най-подходящият кандидат.

В същото време 59% от българите са на мнение, че в момента няма партия или коалиция, която да може да управлява страната по-добре от ГЕРБ, 8% са на мнение, че Коалиция за България в момента може да управлява по-добре от ГЕРБ. Всички останали политически формации се ползват с още по-малко доверие по отношение на евентуалното им участие в управлението на страната. Проучването показва, че, ако в края на май 2010 г. имаше парламентарни избори, в Народното събрание биха попаднали всички сега представени парламентарни формации без РЗС.

71% от българите, са категорични, че кабинетът на Бойко Борисов ще изкара пълния си мандат. Така мислят основно хората на възраст между 30 и 50 години - 76 на сто, 75% от жителите на областните центрове, 78 на сто от анкетираните с висок стандарт и 72% от висшистите, отбелязват социолозите. Впечатление прави и че половината от социалистите мислят същото, констатират от НЦИОМ. Според тях това е оценка и за състоянието на лявото политическо пространство. Въпреки критичните си нагласи, 80 на сто от десните избиратели са убедени, че този кабинет има шансове да завърши пълен мандат. Голяма част от политически апатичните българи също са на мнение, че вероятно ГЕРБ ще изкара своя мандат.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини