Отбелязваме 134 години от гибелта на Христо Ботев

На днешния 2 юни отбелязваме 134 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев.

Вой на сирени ще прозвучи в цялата страна в 12.00 часа в знак на почит към загиналите за свободата и независимостта на България.

Националният поход "По стъпките на Ботевата чета" ще завърши днес на връх Околчица, където ще се състои всенародно поклонение.

За начало на похода Козлодуй - връх Околчица се смята 1946 година, когато се чества 70-годишнината от Ботевия поход. Всяка година от Козлодуй до Околчица по стъпките на неговите четници преминават хиляди български туристи, походници, предимно ученици. Първите последователи по стъпките на четата са 12 туристи. През тази година най-големият национален поход до връх Околчица отбелязва 64 години, като от тази година участие ще вземат чуждестранни ученици.

От 11.00 часа Столична община организира тържествена церемония за отдаване на почит по повод 134-та годишнина от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и в чест на геройски загиналите за свободата и независимостта на България.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще присъства на тържествената церемония, която ще се състои пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина. По този начин ще бъде отдадена почит на нашия национален герой и на хилядите патриоти, загинали за свободата на България.

Поканени са представители на държавните институции и членове на Общонародна фондация "Христо Ботев".

В Деня на Ботев и падналите за свободата на България - 2 юни, председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще участва в Калофер във възпоменателните тържества, посветени на 134-та годишнина от героичната гибел на поета-революционер. Организатори на проявите са Община Карлово, Кметство Калофер, Национален музей "Христо Ботев" и Народно читалище "Христо Ботев-1869" - Калофер.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини