Цените на едро скочиха с 1,9%. Вестниците в събота

„Дума": Бедността в ЕС е 17 на сто, у нас - 21,1

Данни от 2008 г. показват, че при средна бедност за ЕС от 17% у нас бедността е 21,1%, а сега в условията на криза вероятно процентите са се увеличили, посочиха специалистите вчера на форум за бедността и социалното изключване.
Бедните у нас са 13 пъти по-зле отколкото в ЕС, прагът на бедността в евро в България е три пъти по-нисък, отколкото за новоприсъединените страни. Той е и 13 пъти по-нисък от този в старите държави-членки. При равни ценови условия доходите у нас са в пъти по-малки, което е причина за ниския жизнен стандарт, посочиха от Икономическия и социален съвет..

„Стандарт": Броим по 2 лв. отгоре за всеки 200 киловата

Сметката за ток на повечето българи ще набъбне с до 2 лв. от 1 юли, сочат сметките. Това се отнася за хора, които ползват средно на месец по 200 киловатчаса електроенергия. Според предложенията на трите електроразпределителни дружества за промяна в цената на тока от 1 юли крайната сметка на средностатистическия потребител ще се увеличи с 4,29% за абонатите на Е.ОН, със 7,30% за абонатите на ЧЕЗ и ще падне с 2,02% за клиентите на ЕВН. При последните обаче ще бъдат ощетени собствениците на вили, в които потреблението е много ниско или никакво през по-голямата част от годината, а те ще трябва да плащат всеки месец по 1,80 лв. т.нар. такса електромер.

„24 Часа": Цените на едро скочиха с 1,9%

Цените на производителите у нас през април са се вдигнали с 1,9% в сравнение с март, отчете вчера НСИ. Производството и разпределението на електро-, топлоенергия и газ е поскъпнало с 0,7%. Хартията и картонът са вече с 1,9% по-скъпи.
В преработващата промишленост обаче ръстът в цените е доста по-осезаем - основните метали са със 7,3% нагоре, което може да обърка плановете на строители, включително и на големите инфраструктурни обекти. В сравнение с април миналата година металите са с 32,3% по-скъпи.
Храните ни обаче са поевтинели с 2,9%, а дървеният материал - с 8,1%. (24часа)

„Труд": Друмев оправдан, прокурори му искаха 15 години затвор

Бившият шеф на държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев бе оправдан и по двете обвинения за т. нар. винена афера.
Градският съдия от София Николай Младенов прецени, че доказателствата срещу доскорошния високопоставен чиновник не са достатъчно убедителни. Прокурорите Андреев и Стефанова настояваха Друмев да получи около 15 години затвор.
"Очаквах да ме оправдаят! Обвинението срещу мен беше абсурдно. Съжалявам, че бях въвлечен в този процес! Така бяха опетнени името и авторитетът на България", развълнувано обяви пред "Труд" Друмев две минути след произнасяне на присъдата. "Доволна съм от съдебното решение. Това е победа за България", възкликна и адвокатката му Ина Лулчева.

„Новинар": 200 жалби срещу болници само за два месеца

Над 200 жалби за некачествено и лошо лечение са подали пациенти до агенция „Медицински одит". Това обяви шефката на ведомството Златица Петрова. 60% от жалбите са били проверени, като при 80% от тях са установени нарушения.
Проверката констатирала, че старата апаратура и липсата на специалисти често ставали причина за смъртта на пациенти. Петрова даде пример с малката Александра на година и осем месеца, която почина в ямболската болница. При проверката се оказало, че условията в детското интензивно отделение и медицинската техника не отговарят на нито едно изискване.



„Сега": СЕМ преизбра Валери Тодоров за шеф на БНР

СЕМ преизбра за генерален директор на БНР Валери Тодоров. Кандидатурата му подкрепиха всичките 8 членове на съвета, които присъстваха на заседанието. Бойчо Кулински отсъстваше по уважителни причини. Всеки имаше право да посочи до трима свои фаворити, а победител стана получилият най-много гласове. Втори в конкурса остана бившият шеф на радиото Александър Велев, а трети се подреди бившият репортер в БНР Ивайло Малинов. За Поля Станчева гласуваха двама, а председателят на СЕМ Георги Лозанов подкрепи Чавдар Стефанов и Анелия Милкова. За първи път целият конкурс - от изслушванията до вота, бе публичен.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини