Юни обещава слънце и горещини до 35 градуса

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21˚С, по долината на р. Струма – около 22˚С, за високите полета – между 16 и 18˚С, а за планините – между 7 и 12˚С. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 8 и 13˚С, а най-високите — между 30 и 35˚С. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи дежурният синоптик Марияна Попова.

Средната месечна сума на валежите също ще бъде близка до нормата: в равнините тя е между 60 и 90 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 40 и 60 mm, а в планинските райони – от 90 до 140 mm. валежите ще бъдат неравномерно разпределени, основно през първото и в отделни дни от третото десетдневие, предаде Фокус.

През първото десетдневие атмосферата над страната ще бъде неустойчива. Ще бъде хладно и влажно, с чести превалявания от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност, възможни са и локални градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове.

Към края на първото и в началото на второто десетдневие се очаква стабилизиране на атмосферата и през повечето дни от второто десетдневие времето ще бъде сухо, предимно слънчево, а температурите ще се повишат.

През третото десетдневие динамиката на атмосферата ще се повиши. Ще преобладава слънчево и топло време, но в отделни дни ще има условия за краткотрайни валежи и гръмотевици, свързани с преминаването на атмосферни смущения от запад, последвани от временно понижение на температурите.

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини