Въвеждат платено обучение във вузовете

Платеното обучение във вузовете ще бъде разрешено отново от следващата академична година. Това стана ясно след срещата между министър-председателя Бойко Борисов, просветния министър Сергей Игнатов и членовете на Академичния съвет на Софийския университет. Договорката важи само за университетите, които имат свободен капацитет за обучение извън обявената държавна поръчка, пише Монитор.

Схемата, по която ще се въведат таксите, ще стане ясна до седмица, след като тя бъде обсъдена и с другите университети. Това каза вчера ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев след посещението на премиера в Софийския университет.

Борисов е първият премиер, посетил Академичния съвет на университета, подчерта ректорът на СУ Иван Илчев. Професорите изпратиха министър-председателя с аплодисменти. По време на разговорите бяха обсъдени проблемите, пред които е изправен университетът, начините за спестяване на разходи и възможността за въвеждане на платено обучение.

Реформата може да стане само с ваше съгласие и участие, обърна се Борисов към професорите. Той подчерта, че най-важното е промените да са в полза на студентите. Борисов заяви също, че е отишъл на дебат в Академичния съвет от уважение към Софийския университет като институция.

"Всички европейски държави в момента свиват максимално разходите си и България не може да бъде изключение. От нас сега се изискват финансова дисциплина и безкомпромисна борба с корупцията и организираната престъпност. Поел съм тези ангажименти и ще ги изпълня", категоричен беше Бойко Борисов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини