Данък за празен компактдиск. Преглед на националния печат

„24 часа": Паспорти ще се сменят и в събота

Паспортните служби ще работят и в събота, а през седмицата служителите да отварят час по-рано и да затварят 60 минути след 17 ч.

Това са някои от мерките на МВР за справяне с опашките за нови документи, които ще бъдат въведени до седмици, обеща шефката на дирекция "Български документи за самоличност" (БДС) Мария Костадинова.

"С министър Цветанов преди повече от седмица сме обсъдили тази промяна и той подкрепи всички мерки, които ще улеснят гражданите. Ако се появи възможност за ускоряване на процеса, сме готови и на законови промени", категорична е комисар Костадинова. Вчера имаше поредна оперативна среща между нея, зам. вътрешния министър Павлин Димитров и експерти от МВР, на която се обсъждаше какво още може да се направи, за да се ускори подмяната на паспорти и лични карти.

Очакваме официално да пристигне предложението на депутатите от СДС и сме готови всичко, което е възможно и приложимо, да го въведем в най-кратки срокове", категорични са експертите. Идеята на евродепутата Надежда Нейнски да се уговаря предварително дата и час за подаване на заявление вече била изпробвана, но не сработила. Причината е, че много от записалите се за среща не идвали, а отвън се събирала опашка с други кандидати за нови документи, разясни Костадинова. Според нея тази мярка може да започне да се прилага след като премине най-натовареният период на подмяна на документи.

 

„24 часа": Българският шофьор измества полския водопроводчик

Българският шофьор на ТИР е на път да измести полския водопроводчик в страховете на италианеца, свързани със загубата му на работа.

Българските и румънските шофьори са мечтата на много италиански фирми в момента. Като граждани на ЕС те циркулират свободно на Апенините, а на всичкото отгоре излизат два- три пъти по-евтино на италианския работодател.

Или с други думи те са като истинска "манна небесна" в днешната криза. На италианските синдикати от сферата на транспорта и превозите обаче всичко това не се харесва, защото по този начин се краде работа от самите италианци. Някои от профсъюзите дори поставиха проблема пред правителството, опитвайки се да сложат край на този феномен.

За самите български и румънски шофьори обаче работата в Италия е добре дошла, като се има предвид, че хем е законна, хем е доходоносна в сравнение със заплащането в родните им страни.

Един български или румънски шофьор излиза в момента 1400 евро на месец на италианския работодател, включително с разходите. До този извод стига в свое разследване финансовият всекидневник "Соле 24 оре".

1000 евро чисти на месец влизат директно в джоба на шофьора. 200 евро пък отиват за осигуровки, а други 200 - за комисиона за агенцията за набиране на работна ръка.

Разходите до, а след това и от Италия са за сметка на самия шофьор, докато квартирата и храната му в Италия се поемат от фирмата, която го е наела.

Все повече италиански фирми са принудени да прибегнат до наемането на български и румънски шофьори, тъй като това е единственият начин да орежат пари от бюджета си, за да оживеят в кризисните времена. Ясно е, че за подобни икономии днес не може да се мисли нито при бензина, нито при транспортните средства.

Разрешението в крайна сметка се оказва в командироването в Италия на персонал, нает в Румъния и България посредством специални агенции за намиране на работна ръка. Единствено по-големите компании могат да си позволят да наемат шофьори директно чрез филиалите си в чужбина.

 

„Труд": Данък за празен компактдиск

Данък върху всеки продаден празен компактдиск въведе вчера правителството с промени в Закона за авторското право.

Производителите и търговците на празни CD, DVD, видеокасети, USB стикове с памет или други информационни носители, върху които може да се запише авторска музика, текст или филм, ще плащат между 1 и 1,5% от доставната цена на продукта. Парите ще отиват за компенсация на авторите, чиито произведения хипотетично биха могли да бъдат презаписани.

Крайната цена на един CD, който струва левче, ще поскъпне с една или две стотинки.

"От 45 г. в Европа събират милиони от празни компактдискове. Искахме таксата да е по-голяма, но от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) се противопоставиха", обясни пред "Труд" Георги Дамянов, шеф на дирекция "Авторско право" в културното министерство.

 

„Труд":  "Тракия" зацикли, работници пред принудителен отпуск

Работници и техника на Обединение "Магистрали Трейс" бездействат в очакване да стартира строителството на магистрала "Тракия". Подредени в редици десетки нови асфалтополагащи машини, валяци, багери и камиони стояха вчера в база на фирма УСМ, която е в структурата на "Трейс Груп Холд" АД в Стара Загора.

„Стандарт": Борисов вика на изпит Енергото

До седмица-две ще приключи проверката на електроразпределителните дружества и тогава ще ги извикам да си поговорим. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с представители на Германо-българската камара. По думите на министър-председателя ЕРП-тата трябва да докажат, че са направили поне по десет големи инвестиции през последните години. "Искам да видя големите проекти, в които са инвестирали, ако пък са под земята - ще поразкопая малко, но ще ги намеря, ако ги има", закани се Борисов. Той допълни, че виновникът за създалата се ситуация е ДКЕВР, която е допуснала аутсорсването да се изземе от регулаторните й функции. ЕРП-тата трябва да се придържат към българските правила, или да отиват другаде. Може да съм премиер още един ден, но дотогава правилата ще се спазват, категоричен бе Борисов.

„Стандарт": Наши джебчии в Скотланд ярд

Родни джебчии може да се уредят с кралска служба. Те обаче трябва да станат тайни агенти на Скотланд ярд. Това не е сценарий за продължението на култовия филм "Мисия Лондон", а операция "Тишина" на британската полиция.

Нейната цел е да се ударят българските и румънските улични апаши, от които е пропищяло лондонското метро, съобщава вестник "Ивнинг стандард". Периодичните хайки срещу джебчиите не дават желания резултат. Затова сега целта на властите в Лондон е да открият главните организатори на престъпните мрежи, които прибират огромни суми от джебчийство.

Скотланд ярд планира да внедри свои хора сред крадците, за да ги удари отвътре. На Острова имат информация, че цели кланове български роми правят набези в метрото.

 

„Монитор": Акция „Бедни роднини" за политици и магистрати

Масови проверки на преотстъпените терени на социално слаби у нас започва прокуратурата. Целта е да се установи има ли и други висши чиновници и политици освен четиримата съдии, които са намазали с хотели по "втория начин". Върховната административна прокуратура започва тотална проверка на всички случаи на отстъпено право на строеж върху имоти, частна общинска собственост в цялата страна. При нея ще се проверява дали деца на магистрати са получили това право като крайно нуждаещи се, както и всеки случай, при който за отпуснатото право не е имало решение на общинския съвет.

„Монитор": Добре сте дошли, но българите са ми по-мили

Няма новинарски емисии, в които да липсват хора, жалващи се от електроразпределителните дружества (ЕРП). Какво би се случило, ако на германските потребители им горят телевизори и хладилници и единственото, което се случва след това е, ЕРП-то да им казва да си купят нови. Това попита вчера премиерът Бойко Борисов на работен обяд с членовете на Германо-българската индустриално-търговска камара.

„Монитор": Каратистки късат билетчетата в трамвая

Ватманки и контрольорки, тръгнали на курс по бойни изкуства, ще всяват страх в нередовните пътници. Във вторник 25 служителки в столичния масов градски транспорт започнаха обучение по самозащита. Целта е нежният пол в бранша да бъде научен на различни хватки, с които да се пази от агресивните клиенти на автобусите и тролеите. Инициативата е по идея на кмета на София - Йорданка Фандъкова. Курсът е напълно безплатен и по думите на организаторите му се радва на изключително голям интерес.

„Дума": По пари за здраве сме след Ботсвана

По данни на СЗО от 2009 г. България отделя едва 283 долара за здраве на глава от населението. Ботсвана - 371 долара. В съседна Гърция средствата са 2733 долара на човек, в Португалия - 1830, в Русия (без да е член на ЕС) - 369 долара. Единствено Иран с 247 долара на човек остава след България.

По данни на БЛС публичните средства за 2010 г., които държавата отделя за всеки един от осигуряваните от нея хора, са около 20 лв. Цифрата се получавала, като се разделят предвидените в бюджета на НЗОК за 2010 г. 112 млн. лв. от държавния трансфер, които няма да отидат в излишъка в БНБ, на броя осигурявани лица, обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Пак по данни на СЗО, във всички европейски държави тази година, след настъпване на кризата, рязко се е покачил процентът от БВП за здравеопазване. Това се е случило, защото държавите от ЕС са намалили всички други разходи, но не са пипали средствата за здраве. Единствено в България парите за здравния сектор са намалели, посочи Райчинов.

Направленията за преглед при специалист са с 40% по-малко, твърдят от БЛС. Тези ограничения водят до намаляване на достъпа до качествена и навременна медицинска помощ, твърдят специалистите.

 

„Сега": Магистратите с имотни роднини в Приморско се разследват за подкуп

Прокуратурата е образувала разследване за подкуп по скандала с отстъпеното право на строеж в Приморско на роднини на висши магистрати, които са се обявили са социално слаби. "Със сигурност е установено, че имотите са дадени без правно основание, следователно са облага. Има данни за престъпление, но все още не са достатъчни за повдигане на обвинение", обяви вчера зам. главният прокурор Валери Първанов.

За да успее, прокуратурата трябва да докаже, че магистратите са знаели, че правото на строеж се отстъпва неправомерно, и това е станало с тяхно съгласие. Става дума за случаите с дъщерите на Николай Урумов и Панайот Генков от ВАС, на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, за доведения син на Йордан Иванов от Апелативната прокуратура в Бургас и майката на Андрей Икономов от ВАС. Установено е, че роднините са подали молби за право на строеж, преди да бъдат регистрирани адресно в Приморско, въпреки че изискването е да са живели там поне 5 години преди това.

 

„Дневник": Прокурори ще преровят общините за сделки тип "Приморско"

Повсеместна проверка на правото на строеж, което общините са давали на частни лица върху имотите си, обяви зам. главният прокурор Валери Първанов. Повод за нея са случаите с роднините на магистрати, получили право да строят край морето в Приморско като крайно бедни.

Обвинителите са си дали срок от един месец, в който да преровят всички общини в страната. Фокусът на действията им обаче ще са морските и планинските курорти. Прокурорите ще изискат документацията за всички случаи на отстъпено право на строеж върху общинска земя през последните години и ще проследят дали са спазени всички законови изисквания, обясни Първанов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини