Вулкан на Камчатка изригва лава на 200 м височина

Най-високият действащ вулкан в Евразия - Ключевской, на полуостров Камчатка изхвърля разтопена скална маса на височина до 200 м. пише БТА.

Освен това през последното денонощие са регистрирани изригвания на пепел от кратера на височина около 1 км, съобщава РИА Новости, цитирайки представител на института по вулканология и сеизмология на далекоизточното отделение на руската академия на науките.

Сеизмичните станции в района на Ключевской регистрират ежедневно над 200 локални земетресения и непрекъснати вулканични пулсации.

Изригването на вулкана започна през август м. г. В средата на ноември, когато лавата запълни кратера, тя започна да се стича по склоновете.

Частично бяха разтопени два ледника. Последното мощно изтичане на лава от януари до май 2005 г. намали височината на вулкана с около 50 м - от 4800 до 4750 м, пише агенцияв "Кросс".

Засега вулканът е опасен само за туристите, които искат да се изкачат до върха му. Едновременно с това, с нарастването на интензивността на изригването, се увеличава и вероятността облаците от пепел да попречат на авиацията.

Възможно е и образуването на кални потоци, предизвикани от взаимодействието на разтопената лава и ледовете по склона на вулкана.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини