С двойка вече ще се минава в по-горен клас. Преглед на националния печат

„24 часа": Ще ни топлят с бинтове и крайници

Използвани марли и бинтове, както и ампутирани човешки крайници ще бъдат използвани за отопление на столицата.

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството и "Топлофикация-София" са пред подписване на договор, с който инсинераторът в Александровска болница за унищожаване на опасни болнични отпадъци да бъде присъединен от май към топлопреносната мрежа. Новината бе потвърдена от шефката на предприятието за отпадъци Галина Симеонова и изпълнителния директор на софийското парно Петко Милевски.

Енергията от инсинератора ще се ползва за отопление и подгряване на вода, обясни Симеонова. Оставало единствено управителният съвет на ПУДООС да одобри договора. Още с пускането си в действие през 2003 г. заводът трябваше да започне да подава топлоенергия за топлофикация, но това не се случи.

 

„Труд": Гимназията става платена

Образованието след 16 години ще се плаща. Или от 9-и до 12-и клас учениците ще внасят такси, за да ходят на училище. Това е записано в проектозакона за училищното образование, представен вчера от министър Сергей Игнатов. Сега образованието от 1-ви до 12-и клас в държавните и общинските училища у нас е безплатно.

"Не е възможно, това е някаква грешка", каза Игнатов на въпрос на "Труд" защо се въвежда платено обучение. След което добави, че всъщност е "изпуснат" текст, който "регламентирал правото на граждани на третия свят", които да учат без пари у нас".

 

„Труд": Проверяват имоти и сметки на Начева, Райнов и Битолски

Разследващите ще проверят имотите, колите и банковите авоари на Жени Бумбарова-Начева, Емил Райнов и Веладин Битолски.

Отстранената вчера директорка на здравната каса Жени Начева е обвинена в престъпление по служба. А бившият заместник здравен министър Райнов и дясната ръка на Станишев ще отговарят пред закона за търговия с влияние.

"Ако се докаже, че има разминаване между това, което тримата официално са декларирали, и действителното им финансово състояние, те ще бъдат привлечени към отговорност", заявиха пред "Труд" магистрати. Те щели да проверяват и дали Начева, Райнов и Битолски не са пробвали да скрият данъци.

 

„Стандарт": Минаваш с двойка

И с двойка вече ще се минава в по-горен клас. Добрата новина за слабаците е залегнала в новия проектозакон за училищното образование. Условието обаче е ученикът да няма друга слаба оценка и бележките му по останалите дисциплини да са най-малко Добър 4. Вместо да повтаря класа, двойкаджията ще има възможност да вземе поправителния изпит в рамките на следващата учебна година. Промените, предложени от екипа на министър Сергей Игнатов, предвиждат още родителски борд да надзирава школския директор и следи харченето на бюджета. Основното образование вече ще се завършва в седми клас, а не в осми, както досега. Гимназията се разделя на два етапа - до 10 и до 12 клас. След първия ще се полага миниматура. Във втория учениците ще се профилират, като избират сами предметите.

„Стандарт": Борисов: Сменям министри през 2 месеца

Премиерът Бойко Борисов се закани на своите. Ако трябва, ще сменя на всеки два месеца министри и заместник-министри, всеки който е попаднал под ударите на прокуратурата, обяви министър-председателят. Той бе категоричен, че това е правилната политика, тъй като хората това очакват. Премиерът допълни, че кадровият потенциал в България е малък. "Всички, които са минали през различни нива, по един или друг начин са се оцапали и не е лесно да се намерят хора", каза още Борисов. И веднага допълни: "Разговарям с тях, търся ги". Според премиера бившите управляващи трябва да отговорят за свършеното от тях, защото няма сфера, "в която като пипнеш, да не излиза далавера".

По-рано вчера стана ясно, че ДАНС е правила кастинга за здравен министър. "Не знам дали вашите зрители ще ми повярват, но от 20 кандидати при проверките 20 не ставаха", обяви Борисов пред bTV. По думите му избраните не само били негодни за поста, но дори след проверката от родното ФБР се налагало да станат клиенти на прокуратурата. "От ревизиите на службите тръгвам отзад напред. Тези, за които няма материали, почвам тях да търся", отсече Борисов.

„Монитор": Бойко Борисов: С кражбите беше дотук

Ако се наложи, ще сменям на два месеца министри, техните заместници и всеки, който попадне под ударите на прокуратурата, но с кражбите беше дотук. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов на официалното откриване на новия търговски център The Mall. За съжаление кадровият потенциал в България е малък и всички, които са минали през ръководни нива, по един или друг начин са се оцапали, а не е лесно да се намерят нови хора, продължи министър-председателят. Според него няма сфера, в която, като пипнеш, да няма далавера, и то не каква да е, а на държавно ниво. Схемата, по която са работили, е била зам.-министър - началник на политически кабинет - рекет. Или пък съдия, следовател, министър, главен секретар на ведомство и схемата е готова, обрисува Борисов стандарта за източване на пари. По думите му правителството ще арестува всички, които са похарчили парите на българите, за да се върнат тези средства при хората и те да идват в центрове като открития вчера мол, за да ги харчат. Това е едно прекрасно място, посочи премиерът около себе си и добави, че когато хората са спокойни, те ще посещават магазина, ще пазаруват и на кино ще ходят, и ще се радват със семействата си.

 

„Монитор": Вулканът бълва на ден 300 000 тона въглероден диоксид

Ейяфятлайокутл изхвърля между 150 и 300 хил. тона въглероден двуокис (CO2) на ден и ако това равнище се запази в течение на година, вулканът ще се изравни по отделяне на газове с парников ефект с Австрия, съобщи Франс прес, позовавайки се на двама специалисти. Няма данни за количеството CO2, отделяно от исландския вулкан от изригването му на 14 април, но според експертите могат да се направят предположения, сравнявайки с данните от предишно изригване от 20 март. При първото изригване в атмосферата са били изхвърляни по 15 000 тона CO2 дневно. Сегашният магмен поток е между 10 и 20 пъти по-голям, следователно, като приемем за база долната граница, количеството CO2, изхвърляно от вулкана, вероятно е към 150 000 тона на ден, посочва геологът Колин Макферсън от университета в Дърам, Англия. Въз основа на сходни изчисления френският вулканолог Патрик Алар стига до извода, че вулканът сега бълва 20 пъти повече CO2, отколкото в първата фаза на изригването си, което прави 300 000 тона дневно.

„Монитор": КАТ ни снима и за "Гражданска"

Камерите на КАТ съвсем скоро ще снимат и за застраховка "Гражданска отговорност". Това съобщиха пред "Монитор" служители от голяма застрахователна компания у нас. Целта е със засичането на превишената скорост на магистралата да бъдат хващани и джигитите, които карат без задължителната полица. От КАТ и Пътна полиция отказаха вчера коментар по темата. Според източници на "Монитор" в МВР вече такъв проект е започнал и се обсъжда от експерти във вътрешното ведомство. Застрахователите обясниха, че нововъведението се налага, защото в повечето от малките провинциални градове до 50% от шофьорите карат с изтекли застраховки. "Тези водачи се санкционират за червен светофар и за други нарушения, но продължават да си карат без "Гражданска".

„Дума": Дянков фалира "Информационно обслужване"

От месеци финансовият министър Симеон Дянков тласка към фалит държавната фирма "Информационно обслужване", твърдят служители на фирмата. Те дори са създали група в социалната мрежа "Фейсбук". Групата се подвизава под наслов "Да помогнем на "Информационно обслужване" да си върне обратно договора С МФ".

Причина за протеста е фактът, че ИО печели само един от четирите лота по технологичното обслужване на системите на МФ, стана ясно от резултатите от търга преди време. По този начин ИО остава без около 54 млн. от общо 90-те млн.лв. приходи през последните години.

Загубата на договора с МФ ще доведе до 50% съкращения. Така държавната фирма няма да бъде в състояние да участва наравно с частните компании в сектора на IT-технологиите. Протестиращите обаче обвиняват в пълно бездействие своя директор и бивш прокурист Чавдар Тодоров, че не може да подсигури фирмата с договори.

Преди време беше обявено, че частните фирми са предложили в пъти по-ниски цени, с което на практика са пробили с дъмпинг офертата на ИО. Обявяването на резултата от търга бе забавено с месец, за да бъдат проверявани обосновките по всички лотове.

Първият лот е спечелен от "Парафлоу комюникейшънс", другите спечелили са "Сименс кантракс парафлоу", "Стоун сиенсис" и "Ви Си Ей ДЗЗД", в който влизат "Абати", "Верео" и "Сиела софт пъблишинг", както медиите публикуваха преди време.

„Сега": Борисов пощади отпуските само на полицаи, военни и магистрати

Трите най-привилегировани съсловия в държавата - военни, полицаи и магистрати, са на път да получат пореден подарък от правителството. След като бяха освободени от замразяване на заплатите, а МВР беше извадено и от съкращаването на разходите с 10%, сега трите ведомства ще бъдат спасени и от подготвяното анулиране на старите отпуски.

Както "Сега" писа, промени в Кодекса на труда, предложени от кабинета, предвиждат неползваните дни да се изчистят до края на 2010 г., а за следващата година да могат да се прехвърлят най-много 10 дни от предходната. Текстът ще засегне и хората, които бъдат съкратени през тази година. Целта на правителството е да си спести около 300 млн. лв., които иначе трябва да плати като обезщетения за неползван отпуск.

 

„Дневник": Веригите за храни - новият Клондайк в кризата

Предприемачи от различни браншове се пренасочват към вериги за хранителни стоки, привлечени от сравнително запазените обеми на продажбите в сектора въпреки кризата в съчетание с предлагането на търговски площи на добри цени и на добри локации в големите градове.

Това се вижда от изникващите нови марки вериги по централните улици в София и Варна - "Йога", My Best, "Мандарин", "Полезно и приятно", "Верде". Новите играчи са от различни сектори - от търговия с канцеларски стоки, през продажба на мебели до финансови инвестиции.

По-голямата част от собствениците засега не желаят да се афишират публично и не искат да обявяват плановете си. Предпочитат да изчакат да се види как ще тръгне бизнесът, за да решат дали да инвестират в него дългосрочно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини