Икономисти: Възстановяването започна

Възстановяването на икономиката започна. То е водено от нарастване на износа и материалните запаси, като възстановяването продължава със съпоставими с тези в другите нововъзникващи европейски пазари темпове, пише Монитор.

Това се посочва в най-новия анализ на УниКредит Груп, чиито икономисти са анализирали данните за платежния баланс. През първите месеци на тази година, след резкия спад на производството през миналата година (растеж на БВП от минус 5% през 2009) и с появата на ясни признаци на стабилизиране, икономическите новини станаха по-позитивни, смятат още анализаторите.

Те прогнозират още излизане от кризата и реално възстановяване на икономиката на България през следващата година. Така в края на 2011 г. се очаква икономиката на страната да се върне до нива на растеж, близки до потенциала. Анализаторите посочват още, че възстановяването зависи от няколко основни фактора степента на стабилизация на търговските партньори на България, апетита за риск към страните от "Нова Европа" и особено от интензитета на прилагането на реформите в държавата и напредъка в усвояването на средствата от Европейския съюз.

Според икономистите на групата отслабеният жилищен пазар е основната причина за рецесията в България, като според техните изчисления средните цени на жилищата в страната са паднали с над 30% от най-високите си нива.

Положителното е, че намалението на цените на жилищата се забави до само 2% на тримесечна база през четвъртото тримесечие на 2009, като същевременно 12 от 28 региона докладваха положителна промяна на цената на тримесечна база. Въз основа на това може да се предположи, че е започнал процес на стабилизиране на цените на жилищата в много региони на страната, се казва още в анализа.

Положителна роля за бъдещото възстановяване на икономиката на страната има по-ниското равнище на държавен дълг и добро състояние на публичните финанси в сравнение с много други нововъзникващи пазари, заключават икономистите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини