Съдът отстрани Жени Начева от поста директор на здравната каса

Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Прокуратурата директорът на НЗОК Жени Начева да бъде отстранена от длъжност, предаде Фокус.

На Начева бяха повдигнати две обвинения за престъпления по служба, заради което от прокуратурата поискаха нейното отстраняване. Премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква тя да подаде оставка.

Начева бе обвинена, че през пролетта на 2009 г. като шеф на дирекция "Бюджет" на НЗОК в нарушение на процедурата еднолично, без разрешение на управителния съвет, е завишила лимита на сливенската болница "Хаджи Димитър". Прокуратурата твърди, че целта била друг да се облагодетелства с 800 хил. лв. Второто обвинение срещу Начева е, че миналата година неправомерно (по имейл) е разпоредила да се отпуснат 327 248 лв. на болница "Токуда" и 511 917 лв. на ВМА.

Не смятам, че съм извършила нарушение, заяви самата Начева. Тя каза, че всяко едно плащане, което е извършвала касата е било на месечна база, а през 2010 г. – на седмична база. Тя уточни, че плащанията са били чрез Минситерството на финансите.

По думите й, всички платежни нареждания се въвеждат в електронната система на НЗОК и се пращат като отчет в Министерството на финансите.

Според защита на Начева отстраняването й от длъжност щяло да доведе хаос в здравната система и да затрудни назначаването на неин заместник. Според адвокатите Начева е предоставила цялата изискана от държавното обвинение документация, така че тя няма как да манипулира документи по разследването. Според защитата реално не били преведени пари към болница "Токуда", както се твърди в обвинението. Парите били преведени в НЗОК, но не и в болницата.

След решението на съда Начева отрече обвиненията на Прокуратурата срещу нея. Тя каза, че днес следобед ще се срещне с парламентарната група на ГЕРБ, за да установи дали има подкрепата на партията. След тази среща тя ще вземе решение дали да се оттегли от поста или да обжалва днешното решение на съда пред по-горна инстанция.

В мотивите на съда за отстраняването се казва, че повечето свидетели, които ще бъдат призовани по делото са в йерархична зависимост от Жени Начева. Друг мотив на съда е, че деянията, в които тя е обвинена са с висока обществена опасност и при евентуално доказване на вина за такова престъпление в Наказателния кодекс са предвидени от 1 до 8 години лишаване от свобода.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини