В МВР са получени общо 849 сигнала за изборни нарушения, съобщи Атанас Илков

До момента в МВР са получени общо 849 сигнала за изборни нарушения. За сравнение през същия период на предходните избори сигналите са 509, съобщи на брифинг служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, предаде БТА.

Образувани са 124 досъдебни производства, което е с 25% повече спрямо предходните избори. Задържани са 81 души, докато на миналите избори те са 66. Издадени са 1789 предупредителни протокола по Закона за МВР спрямо 1307 за предходните избори.

До момента са проведени 227 спецоперации против престъпления срещу политическите права на гражданите. Акциите при предходните избори са 167, увеличението е 35,9%.

По отношение на списъците изпратени до МВР с имена на хора, за които се твърди, че имат отношение към извършване на изборни нарушения министър Атанас Илков отчете, че са разпитани 203 души от общо 245. От списъците са установени починали лица, други 15 са в чужбина, а 23 не са установени и продължават действията по установяването им.

Нашата активност доведе до тези резултати, МВР не беше страничен наблюдател били сме проактивни в нашите действия, коментира министър Илков във връзка с резултатите от работата на полицията. Той отчете, че изборният ден е започнал нормално, без проблеми, и добави, че до настоящия момент е осигурена възможността на всеки един гражданин да упражни своя вот.

На въпрос за информация, според която кандидат за депутат е нападнал друг кандидат за депутат в Асеновград, министър Илков посочи, че има сигнал за заплахи, а не за нападение. В момента се работи по сигнала.

В охраната на изборните секции в България са ангажирани над 15 хиляди служители на МВР. 

 
Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини