Победителите от ГЕРБ-СДС вземат почти сигурно 3 мандата, ДПС-НН с възможни 2

Победителите от ГЕРБ-СДС имат сигурни два мандата и огромни шансове за трети, ДПС-Ново начало са сигурни с един мандат и вероятен втори, а „Възраждане“, ПП-ДБ и Алианс за права и свободи засега получават по един. Всичко това обаче може да се промени от два фактора. Първо все още не са готови окончателните резултати на национално ниво и не се знае дали „Меч“ и „Величие“ ще влязат в Народното събрание. Другото е математическата „рулетка“ с остатъците на партиите от другите региони. Засега разпределението 3-2-1-1-1.

„Гласовете за един твърд мандат в 29 МИР Хасково са 10 948,63. Цифрата се получава след като се раздели броят на 87 589 действителни гласове в региона на 8, колкото са мандатите“, каза за Haskovo.net председателят на РИК Добромир Якимов.   

ГЕРБ-СДС имат 29 615 гласа, което означава че имат 2,7 мандата и остатък от гласове 7717,37. Вторите ДПС-НН имат 16 931 гласа, един сигурен мандат и остатък от 5982,37 за втория. Оттук следват партиите, които нямат сигурен мандат, защото са с отрицателни остатъци. „Възраждане“ имат 10 378 гласа, което прави 94,79% сигурен мандат, остатък - 570,37. Следват ПП-ДБ с 6667 и 60,89% мандат. АПС имат 6056 или 55,31% от мандат. Останалите партии са с под 50 на сто остатък и де факто нямат шанс за мандат в 29 МИР Хасково.

Възможно е при окончателното разпределяне на мандатите и в страната някоя от формациите да изгуби мандат. Това би могло да бъдат „Възраждане“, ДПС – НН, АПС или ПП-ДБ. Но за „Възраждане“ този шанс е чисто теоретичен.

Ако ГЕРБ-СДС имат 3 депутати, това ще бъдат Делян Добрев, Георги Станков и четвъртият Иван Минев. Минев успя да измести с преференции кметът на Димитровград Иво Димов от третото място.

От ДПС-Ново начало са Делян Пеевски и Станислав Анастасов, който измества Танер Емин от второто място. Но с уговорката, че Делян Пеевски води листата и в Благоевград, а Станислав Анастасов също е и в друга листа. 

От „Възраждане“ депутат ще бъде Георги Георгиев, но той е водач и в Кърджали. АПС засега изпраща в Народното събрание водача Мюмюн Мюмюн. При ПП-ДБ депутат е Асен Василев, но той може да избере да влезе от Пловдив, където също е водач на листата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини