Пази боже, да разчиташ на BG-ALERT

Прехвалената система от раждането си е като стендъп комедия

Сигурно мнозина, които са били в Турция или пък Гърция, са били свидетели как работят техните известяващи системи за извънредни ситуации. Работят безотказно, без значение дали човекът е на български или местен оператор, дали телефонът е стар или нов, дали има ток или не, дали някоя мобилна клетка е спряла.

Например в Истанбул не само правят учения как да се действа при земетресение, но изпращат и предварително съобщения по тяхната система кога точно ще се проведе, на самата дата се разпращат локални текстови съобщения, всичко е подредено. Става дума за град с вероятно 20 млн. души население с прилежащите зони и със сигурност 30 млн. телефона. Същото е положението и в Гърция, където по места се пускат предупреждения за наводнения, валежи, гръмотевици, пожари, също подредени, пак локални. Или казано системата е направена, за да е в полза на хората, а не хората да са от полза на системата.

Да видим

каква е ситуацията в България, където от повече от година МВР и държавата

ни баламосват с BG-ALERT. Тя е определена като система за разпространение на съобщения за предупреждение на населението в случаи на опасни събития (бедствия, извънредни ситуации и други представляващи заплаха за живота, здравето или имуществото) чрез мрежите на мобилните оператори до крайните устройства на гражданите (мобилни телефони, таблети и някои смарт часовници), които поддържат технологията Cell Broadcast Service.

Наскоро беше тествана след шумно рекламирана кампания, но огромна част от хората не получиха каквото и да е съобщение. Първоначално бе обявено, че за да получат пробното тестово съобщение за тревога, потребителите е трябвало да направят допълнителна настройка на смартфоните си. Трябвало да въведат ръчно разрешение, независимо дали телефоните им са с iOS или Android OS.

След това

изненадващо от МВР обявиха тестването на системата за много успешно и

че 98% от хората са получили съобщението, но голяма част не са разбрали, защото не били направили въпросната специална настройка за теста. Това обаче нямало да е проблем, защото при реална опасност настройки не били необходими.

 „Тестовата проверка беше успешна, 98% от всички клетки на мобилните оператори бяха задействани. Дадена ни е възможност като граждани да участваме в този тест или не. Съобщението не е пратено по онзи канал, който се използва в случай на реална опасност“, обясни Николай Николов, който беше дълги години шеф на пожарната, която сега администрира въпросната система BG-ALERT. В момента е съветник на вътрешния министър.

След това дойде истинският бисер, че  МВР „неслучайно десетина дни по-рано започнало да казва, че

това е тест на системата, а не е тест на гражданите и техните реакции“.

И тук връхлитат куп въпроси. Като ще се тества само системата, защо изобщо се предупреждават хората? Кой все пак е включил ръчно настройките си за телефон за тестови съобщения? Едва ли изобщо има такъв гражданин.

Сегашният опит е вторият, за да се провери техническата готовност на системата. По план първият опит трябваше да е на 1 октомври, но тестът беше отложен заради ескалацията на напрежението в Близкия Изток и опасенията да не се стигне до излишно напрежение у нас. Това трябваше да стане едновременно с тестването по закон на сирените на две точно определени дати през годината. Тогава трябваше да се тества и системата  BG-ALERT.

Или казано по-простичко, хората са очаквали да получат съобщения

и са били много по-изненадани от това, че не са получили, отколкото от това, че са щели да се шокират заради напрежението в Близкия изток.

Всъщност тази система определено работи като в стендъп комедия - ситуационни гафове, смешни реплики, объркване.


BG-ALERT  тръгна с голям гаф дори още преди първото си тестване


в началото на ноември м.г. Тогава телефоните на стотици хиляди българи изненадващо издадоха пронизващ звук около 19 часа. Мнозина потребители споделиха тогава, че пищенето е било придружено със съобщение за тест, национално предупреждение и подробности на сайта www.bg-alert.bg, изписано на английски език. Имаше и абонати, на които текстът е бил на български.  Кой знае защо на някои телефони се изписваше, че тревогата е от президента. Посоченият за повече подробности сайт не работеше.

Тогава бая хора се стреснаха, особено възрастните. Социалните мрежи се напълниха с въпроси и възмущения. Жена споделяше във фейсбук, че телефонът ѝ забръмчал, докато шофира: „Колите на кръговото започнаха да отбиват, по чудо не се ударихме. С дете съм в колата, което трескаво питаше какво става.

Идиоти, поне се извинете!"

По онова време се обещаваше проверка на случилото си, но накрая така или иначе всичко беше хвърлено върху някакъв анонимен служител на фирмата за поддръжка, който натиснал грешното копче. Просто ситком. Така или иначе бе обещано, че това няма да се повтори.

Но системата все още създава повече хаос и проблеми

Месеци след като бе включена в Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, тя остава непозната територия не само за населението, което трябва да получава съобщенията и да изпълнява указанията, но и за хората, които трябва да подават сигнали за задействането ѝ, както и дори за тези, които отговарят за нейното функциониране.

Плахите опити около нейното използване при взрива в складовете в Елин Пелин

и при локалния пожар в село Кърпелово, както и неизползването ѝ например при големия пожар в село Воден в Странджа и при обгазяването в Пловдив от сметището в Цалапица само потвърдиха страховете. На практика всички отговорни фактори си признаха тогава, че са напълно неподготвени за известяващата система, която както може да спаси живота, здравето и имуществото на хората, така може да ги хвърли в пълна паника. И всичко това си има обяснение в поредното прокарване на нововъведение по начин, по който си личи от една страна високомерие, а от друга - страх от това да не би ангажираните институции да се изложат и да бъдат подложени на критика.

Всъщност

системата BG-ALERT се споменава в един-единствен текст в закон -

този  за електронните съобщения. Там е записано, че „доставчиците на мобилни междуличностни съобщителни услуги с номера предават до засегнатите крайни ползватели съобщения за предупреждение на населението за бедствие или извънредна ситуация чрез Системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия“. Министърът на вътрешните работи съгласувано с министъра на транспорта и съобщенията определя с наредба реда за изграждане, поддържане, развитие и използване на системата.

Такава Наредба е вече част от нормативната база от 29 март 2024 г.

Всъщност за системата се заговори по същество едва сега при първите големи пожари, особено в село Воден. Така и не стана ясно защо там не бе пусната тя, като вината се хвърляше ту на тока, ту на клетката на мобилните оператори, ту на общинския кмет.

После пък се стигна до другата крайност, че МВР на практика само са паникьосало хората покрай взривовете в Елин Пелин. За по-малко от час бяха пратени две съобщения по тази система. И до момента не е ясно наистина защо бе използвана в конкретния случай. Всъщност BG ALERT беше използвана още веднъж, като в съобщение бе записано, че жителите на село Кърпелево, община Струмяни, следва да се евакуират.

На практика използването на системата се изчерпва с тези три съобщения,

ако се изключи сегашното тестово.

В крайна сметка всички събития до момента доказват, че никой не е подготвен да работи с въпросната система, както и, че всеки прехвърля отговорността на другия.  По норматив съобщенията се изпращат единствено и само от компетентните държавни органи или институции. За такива се смятат компетентните по съответното събитие министри,  както от областен управител или кмет.

Описано е как всяко съобщение е съпровождано от специфичен звуков сигнал и ще предоставя кратка информация за вида на събитието и препоръки за предприемане на действия, в случаите, за които това се налага.

Предвидено е съобщенията за предупреждение да бъдат изпращани, когато е налична достоверна информация за събития, застрашаващи живота и здравето на населението, и имуществото им.

Стана ясно обаче, че например

BG-ALERT изобщо не се задейства преди и при земетресение

Това се разбра преди няколко месеца при трус в Асеновград. Тогава това обяви директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов.

От думите му стана ясно, че тази система не може да предупреждава за земетресения. Той обясни, че получените тогава съобщения на мобилните телефони, за които говореха хора от Пловдив и Асеновград,

всъщност са от платформата на Гугъл за известяване

„BG-ALERT не беше задействана предвид факта, че тя е предназначена да известява само в случаите, в които имаме предварителна информация, че предстои да се случат определени събития или явления. Земетресенията не са сред тези събития, те не подлежат все още на прогнозиране, така че системата не беше задействана“, заяви тогава Джартов.

„Възможно е гражданите да са получили особено тези, които използват устройства с операционна система Андроид, съобщения от „Гугъл“. Те се развили функционалност, която позволява, когато на множество устройства бъде засечено движение или вибрация на база на съответните алгоритми, да бъдат известени, че всъщност се случва земетресение“, добави още той.

На пръв поглед нещата изглеждат ясни, но практиката очевидно показа, че всъщност нищо не е наред със системата. И ако продължава така, тя няма да е система за хората.

Системата BG-ALERT е реализирана от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с европейски пари и в рамките на проект на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“

И след взривовете в складове до Елин Пелин системата не сработи добре

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини