Ученици създадоха система за пречистване на водата от чешмите в езиковата гимназия в Хасково

    Система за филтриране на питейна вода от чешмата вече работи в Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково. Тя е разработка на дванадесетокласниците Николай Иванов и Александра Терзиева. Двамата се сблъскват с предизвикателство да разрешат определен екологичен проблем преди две години. Такъв сериозен проблем за тях е бил наличието на уран във водата от чешмите в Хасково.

    „Въпреки, че са направени необходимите инвестиции и проблемът е разрешен, качеството и вкусът на водата в Хасково са лоши. Системата използва принципа на обратната осмоза и минерала зеолит като филтър“, обясни Николай.

    Дванадесетокласниците гарантират за качеството на водата от диспенсърите, която минава през два етапа на филтрация - микрофилтрация, която премахва механичните примеси във водата и филтрация на молекулярно ниво, която на принципа на обратната осмоза извежда тежките метали и биоорганизмите от водата. Следва минерализация със зеолит, която удвоява златото и среброто във водата, твърдят Николай и Александра. Те са направили и лабораторни изследвания в междинното звено на БАН и Софийски университет - Clean&Cycle, които показват ефективност от 85% на филтрация и минерализация.

    Диспенсъри за пречистване на водата от чешмите са поставени на всеки от четирите етажа в сградата на гимназията.

    Благодарение на тяхната иновация учениците ще могат да ограничат и дори да премахнат пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Това ще облекчи бюджета на родителите. Вместо да купуват ежедневно бутилирана минерална вода, учениците ще могат да използват пластмасови бутилки за многократна употреба. По този начин ще се намелят и драстично пластмасовите отпадъци. Проучвания на учениците сочат, че гимназията произвежда почти 6 тона пластмасови отпадъци годишно.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      бай Танас общественик
      4 0
      16:00, 23 окт 2024
      ВиК ще ни продава скъпа вода и с много микроелементи и манган а децата ни ще ни я пречистват !
      "Абсурдистан" сме !
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини