Западът иска Путин в изолация. Но той не е

Близо три години след нахлуването на Русия в Украйна, заради което Москва беше осъдена от всички страни по света, лидерът Владимир Путин организира среща на върха с повече от дузина световни лидери - ясен сигнал от страна на автократа, че далеч не е сам, а зад него стои новосъздадена коалиция от държави, пише в свой анализ Си Ен Ен.

Тридневната среща на върха на БРИКС, която започва във вторник в югозападния руски град Казан, е първата среща на групата на големите развиващи се икономики Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, след като по-рано тази година тя се разшири и включи Египет, Обединените арабски емирства, Етиопия и Иран.

Сред лидерите, които се очаква да присъстват, са китайският Си Дзинпин, индийският Нарендра Моди, иранският Масуд Пезешкян, южноафриканският Сирил Рамафоса, както и такива извън клуба, като турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Очакваше се да се присъедини и бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва, но той отмени пътуването си, след като получи травма у дома.

Събирането на БРИКС и други държави тази седмица ще бъде най-голямата международна среща, на която руският президент е бил домакин от началото на войната през февруари 2022 г., и ще подчертае нарастващото сближаване на нациите, които се надяват да видят промяна в световния баланс на силите и - в случая на някои от тях, като Москва, Пекин и Техеран - да се противопоставят пряко на Запада, ръководен от Съединените щати.

Именно последното послание Путин - и близкият му партньор и лидер на най-мощната страна от БРИКС Си Дзинпин - ще прожектират през следващите дни: Западът е този, който стои изолиран в света със своите санкции и съюзи, докато „глобалното мнозинство“ от държави подкрепя техния стремеж да оспорят американското глобално лидерство.

В изказванията си пред репортери в петък Путин приветства нарастващото икономическо и политическо влияние на страните от БРИКС като „неоспорим факт“ и заяви, че ако БРИКС и заинтересованите страни работят заедно, те „ще бъдат съществен елемент от новия световен ред“ - макар да отрече, че групата е „антизападен съюз“.

Посланията на Путин тази седмица ще бъдат още по-остроумни, тъй като срещата се провежда само дни преди изборите в САЩ, където евентуална победа на бившия президент Доналд Тръмп може да доведе до промяна на твърдата подкрепа на САЩ за Украйна и да обтегне връзките на Вашингтон с традиционните му съюзници в по-широк план.

„Тази среща на върха на БРИКС наистина е подарък (за Путин)“, казва Алекс Габуев, директор на Центъра за Русия и Евразия „Карнеги“ в Берлин. „Посланието ще бъде: как може да се говори за глобалната изолация на Русия, когато (всички тези) лидери идват в Казан.“

Русия иска да представи БРИКС „като острието, новата организация, която води всички нас като глобална общност към един по-справедлив ред“, подчертава Габуев.

Но въпреки мащабната реторика на Русия, лидерите, които се срещат в Казан, имат широк спектър от гледни точки и интереси - реалност на БРИКС, която според наблюдателите ограничава способността им да изпратят единно послание - особено такова, каквото Путин може би желае.
Световните кризи

Срещата, организирана от Русия, представлява рязък контраст с миналогодишната среща на върха на БРИКС в Йоханесбург, когато Путин участва от другата страна на видеоекран - не успя да присъства лично поради заповед за арест от Международния наказателен съд за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Тази година руският президент е начело на първата среща на върха, откакто организацията почти се удвои по размер - и срещата се провежда пред съвсем различен глобален пейзаж.

Въпреки че БРИКС е насочена предимно към икономическо сътрудничество, срещата ѝ миналата година се проведе в сянката на войната в Украйна. Сега, дори когато тази война продължава, разрастващият се конфликт в Близкия изток, където Израел се бори с прокситата на Иран, вероятно също ще доминира в разговорите на лидерите.

Миналата седмица Путин потвърди, че палестинският лидер Махмуд Абас ще се присъедини към събитието. Руският лидер и неговите официални лица вероятно ще използват конфликта - и гнева на целия глобален юг срещу САЩ и тяхната подкрепа за Израел - за да настояват за нов световен ред без САЩ начело, казват наблюдателите.

Китай и Русия призоваха за прекратяване на огъня в разрастващия се конфликт и разкритикуваха действията на Израел, докато САЩ подкрепиха правото на Израел да отвърне на удара срещу войнствените групировки Хамас в Газа и Хизбула в Ливан.

Мнозина от участниците в срещата на върха виждат в конфликта в Близкия изток „нагледен пример за това защо точно тази група държави трябва да има по-голямо влияние“, казва Джонатан Фултън, старши сътрудник в Атлантическия съвет, базиран в Абу Даби. Според него обаче държавите „го използват предимно като риторична точка за критикуване на неща, които не им харесват“, вместо да проявяват интерес към водещата роля в разрешаването му.

Наблюдателите ще следят също така дали Китай и Бразилия ще използват срещата като платформа за изтъкване на съвместното си предложение от шест точки за мир във връзка с войната в Украйна, както направиха на заседанието на Общото събрание на ООН миналия месец. Тогава украинският лидер Володимир Зеленски заклейми усилията, като заяви, че подобни планове ще помогнат на Москва, и същевременно предупреди Пекин и Бразилия: „няма да увеличавате силата си за сметка на Украйна“.

Предизвикателствата пред самия Зеленски, който представя своя „план за победа“ за прекратяване на войната, и предстоящите избори в САЩ означават, че Китай сега има „огромна възможност да бие барабана на собствения си формат (за Украйна), без да пести твърде много средства за въздействие“, според Габуев в Берлин.

Срещата в Казан също така дава на Путин широка възможност за среща на четири очи с колегите му лидери от БРИКС и други присъстващи приятелски сановници.

Неотдавнашното включване в БРИКС на Иран - който според CNN е предоставил на Русия стотици безпилотни самолети, както и балистични ракети с малък обсег (прехвърляне, което Иран отрича) - още повече го превръща в близък партньор на Москва. САЩ и техните съюзници обвиняват Китай, че подпомага военните усилия на Русия чрез предоставянето на стоки с двойна употреба като металорежещи машини и микроелектроника - роля, която Пекин също отрича, тъй като защитава своята „нормална търговия“ с Русия и „неутралитет“ по отношение на войната.
Криза с идентичността

Очаква се през следващите няколко дни лидерите да обсъдят как да продължат текущите усилия за уреждане на плащанията извън системата, деноминирана в щатски долари, като се използват валутите и банковите мрежи на БРИКС - система, която може да има икономически ползи, но и да помогне на страни членки като Русия да заобиколят западните санкции. Страните вероятно ще търсят и начини за засилване на икономическото, технологичното и финансовото сътрудничество в редица области - от енергетиката до обмена на сателитни данни.

В същото време обаче те ще се борят с разделението и различните програми на страните в групата, които според наблюдателите ограничават възможностите на БРИКС за постигане на големи успехи.

Това не е нещо ново за групата, която проведе първата си среща на върха на Бразилия, Русия, Индия и Китай през 2009 г. като обединение на ключови развиващи се пазари, а през следващата година разшири обхвата си и включи Южна Африка. През 2015 г. БРИКС стартира своята Нова банка за развитие, която се разглежда като алтернатива или допълнение към Световната банка и Международния валутен фонд.

Свободно обединени от общ интерес за реформиране на международната система, за да се гарантира, че гласовете им са по-добре представени, БРИКС от самото си начало включва държави с дълбоки различия в политическите и икономическите системи - както и други търкания.

Индия и Китай например имат отдавна тлеещ граничен конфликт, но съставляват двата основни стълба на клуба. Техните различия станаха още по-видими през последните години, тъй като отношенията между Китай и САЩ стават все по-ожесточени, докато Индия и САЩ стават по-близки партньори.

Днес, дори когато БРИКС отново се разшири - а Кремъл твърди, че още над 30 държави са заинтересовани да се присъединят или да си сътрудничат с него - задълбочаващите се геополитически разломи допълнително усложняват идентичността и посоката на БРИКС, твърдят наблюдатели.

“(Китай и Русия) по същество се опитаха да изместят групата от смисъла на това, че БРИКС са нововъзникващи икономики, към това, че тя може да бъде някакъв вид израз на недоволство по отношение на западното господство“, казва Манодж Кевалрамани, който ръководи индо-тихоокеанските изследвания в изследователския център Takshashila Institution в индийския град Бангалор.

А новите или амбициозните членове може би не искат да избират между тази визия и Запада. Вместо това те се стремят да развиват икономиките си и „да се ангажират неидеологически и прагматично“, казва той.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини