Производител: За килограм истинско сирене са необходими поне 6 литра мляко

    Твърдения на експерти, че сирене може да се прави и само от подсолена вода, взриви социалните мрежи. В същото време организации за защита на потребителите публикуваха списък с най-разпространените марки сирена, които пазаруваме в големите вериги. Оказа се, че водното съдържание в тях варира от 53 до 75,2%. Не е необходимо да сме тесни специалисти по хранително-вкусова промишленост, за да се досетим какво „качество“ може да открием в опаковка, на която пише, че продуктът в нея съдържа 75,2% вода. Тъй като темата е необятна и често качеството на хранителните продукти е обект на какви ли не спекулации, потърсихме мнението на хора, които се опитват да оцелеят в препълнения с имитации и истински ментета пазар на млечни продукти.

    Адриана Михайлова и семейството й от 7 години стопанисват и управляват мандра в хасковското село Малево. Може да се каже, че почти са затворили цикъла. Купуват мляко само от две ферми, които не са техни, но познават отлично собствениците и качеството на продукцията им. Преработват млякото в мандрата, имат и фирмен магазин за готовите си продукти в Хасково.

    „За един килограм сирене са необходими поне 6 литра мляко. Заедно с пастьоризацията и подсилването млякото става на прясно сирене в рамките на един работен ден. След това е необходимо сиренето да зрее 45 дни“, разказва Адриана. Изумена и шокирана е от въпроса ни „може ли да се прави сирене само от подсолена вода?". Категорична е, че дори и да е възможно да се създаде такъв продукт, то той няма нищо общо със сиренето.

    „За съжаление много от хората загубиха вяра, че могат да намерят нормални и качествени продукти на достъпна цена. Наистина пазарът е преситен с имитации и храни със съмнително качество, но в нашите продукти ние се стараем да спазваме всички изисквания“, обяснява Адриана. Според нея е изключително трудно да се оцелее на пазара. В семейния бизнес много пъти са били на крачка от това да се откажат. Не само заради конкуренцията от некачествени продукти, но и заради непрестанните проверки и бюрократичен натиск.

    Въпреки трудностите обаче те продължават, без да правят компромиси с технологията и качеството на крайния продукт. В магазина им в Хасково сиренето се продава на цена от 15 лева за килограм, а килограмът на кашкавала е 22 лева.

    „Никога не сме си позволявали да слагаме палмово масло или сухо мляко. Тези съставки не просто развалят продукта, те са и много опасни за здравето“, допълва Адриана. 

    Тя дава и няколко практически съвета за това как да различим истинското сирене от имитацията или некачествения продукт.

    „Млякото е различно в различните сезони като цвят. Затова и цветът на сиренето е различен. Може да има нюанси, но ако цветът е бял като на тебешир - това е сериозна предпоставка да се замислим какво купуваме. Вкусът също е добър ориентир. Истинското сирене трябва да съдържа една кисела жилка във вкуса, а не просто да се усеща само соленост“, допълва тя. 

    (Целият ни разговор може да видите във видеото към статията).

    Специалисти съветват при съмнение да се направи един прост практически тест. Достатъчно е да вземем една малка бучка и да я оставим за денонощие във вода. Истинското сирене се обезсолява, но остава компактно, докато имитиращият продукт буквално се разпада. Друг чисто практически е рязането на много тънки парчета. Имитацията се разпада, а истинското сирене остава като цяло парче.

    Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили повече от 80 проверки на обекти за преработка на мляко в Хасковска област от началото на годината до средата на октомври.

    Проверките са както планови, така и инцидентни - включително и по сигнали на потребители. Няма затворени преработващи предприятия в региона. Наложени са финансови санкции за над 12 000 лева. Експерти на БАБХ твърдят, че произвежданото сирене с високо съдържание на вода до 75,2 % е по-скоро единичен фрапиращ случай, от който не трябва да се правят генерални изводи. Според тях, общото качество на млечните продукти на пазара е по-скоро добро.

    От интернет платформата „Активни потребители“ ни съветват като клиенти да бъдем внимателни и да четем съставките в продукта, които задължително трябва да бъдат описани на етикета. Вниманието ни като потребители трябва да се засилва, особено когато цената на предлаганата стока е прекалено ниска. В момента разликата между минимална и максимална цена е доста сериозна. Килограм бяло краве саламурено сирене варира от 8 до 28 лева.

    Божидар Събев

      

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ка
      Кауня
      9 -5
      17:42, 21 окт 2024
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ка
        Кауня
        13 -2
        18:11, 21 окт 2024
        Само да подчертая на мижитурките от Хасково нет- нито някого съм обиждал нито някого съм псувал че да триете коментари,но нали сте подлоги ту на Грухчо,ти на Ата Бей,ти на Баце! Слънчогледова Партия- типично за Абсурдистан! Интереса ви клати.....феса!
      • Гр
        градски в грешка си !
        6 0
        21:32, 21 окт 2024
        Те са медия протежета на Прокопиев и агнешките главички! Директно се преписват статии от неговите вестници!
        https://www.haskovo.net/news/596778/konpi-shte-plati-440-hil-lv-sled-otkaza-ot-isk-sreshtu-prokopievi
        Хасковонет защо не направите един репортаж как Прокопиев съсипа с. Меричлери ?
    • 2
      Ан
      Анджак де
      0 0
      21:45, 21 окт 2024
      Но нали трябва да почерпиш за да те възхвалят! Кофти е когато е за една водка!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини