Лекарят, който застреля крадец в Пловдив, е оправдан

6 години след като лекарят от Пловдив Иван Димитров застреля Жоро Джевизов, който опита да ограби гаража му, Върховният касационен съд окончателно го оправда по делото за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Тримата върховни съдии - Спас Иванчев, Христина Михова (докладчик) и Виолета Магдалинчева, напълно се съгласяват с изводите на Апелативния съд в Пловдив, че Димитров е имал законово право да се защити от непосредственото нападение на Джевизов, целящо да го нарани. Преценил е правилно, че в случая - нощно време, при заварване на непознат по време на кражба, влязъл чрез взлом в имота му, който първо се опитва да го удари с юмрук, а след това, вместо да се подчини на призивите да се предаде, хвърля по него нож, като наранява крака му, а след това друг неустановен предмет и тежка метална табела, Димитров е имал право да използва по-интензивно средство за защита, каквото е носеният от него пистолет.

Делото срещу Димитров претърпя не един обрат през годините.

Окръжният съд в Пловдив два пъти оправдава Димитров за убийството на рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха, но апелативният съд първо върна делото за ново разглеждане, а през март 2022 г. призна подсъдимия за виновен и го осъди условно. Тогава върховният съд реши, че присъдата не е мотивирана и делото трябва отново да бъде гледано от втората инстанция. Така процесът отново стигна до апелативно ниво и така Димитров беше оправдан. Сега ВКС потвърждава тази присъда.

Лекарят остава признат за виновен за държане на оръжие и боеприпаси без разрешение, за което му е наложено 2-годишно условно наказание с 3 години изпитателен срок, което влезе в сила още през 2022 г.

Инцидентът се случи на 2 март 2018 г. през нощта в Пловдив. В тази нощ д-р Димитров е бил сам в дома си в жилищна кооперация, когато видял, че лампата в неговия гараж свети. Решил, че се извършва кражба, взел заредения си пистолет, за който нямал разрешително, и отишъл към гаража. В този момент там бил Джевизов, който бил подготвил предмети, които искал да изнесе.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини