Едно от най-старите училища в Перник - ОУ „Св. Иван Рилски“, отбеляза своя патронен празник

С поредица от прояви Основно училище „Св. Иван Рилски“ отбеляза патронния си празник. Тази година тържествата се организираха с ден по-рано на 18-и октомври, а не на 19-и, когато Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Рилски, който е смятан за небесен закрилник на българския народ и на град Перник, каза за БТА директорът Цветана Пиралкова.

„Благодаря ви, за това, което сторихме заедно, така че празникът ни да е толкова цветен и вълнуващ. За целия труд, който положихме, за да разберем още малко за нашия патрон, за да съберем още от неговата любов - защото ние сме длъжни да я съхраняваме и предаваме нататък. Сигурна съм, че всеки един от нас има гордостта, че е свързан с това училище“, каза пред учениците Цветана Пиралкова

На церемонията бяха наградени победителите в различните състезания, творчески прояви и конкурси, които се проведоха от началото на учебната година по повод 121-ата годишнина на училището и настоящия патронен празник.

След това учениците преминаха с шествие през централния градски площад „Кракра Пернишки“ и отдадоха почит пред паметника на Св. Иван Рилски пред Двореца на културата.

Там  преподавателят по български език и литература Антонио Евлогиев разказа на учениците за живота на светеца и защо е смятан за закрилник на град Перник. Децата поднесоха цветя и специално изработен от тях и преподаватели гирлянд.

Малко по – късно творците Радослава Манова и Боян Александров се срещнаха с ученическия съвет. Двамата дариха свои произведения на Основно училище (ОУ) „Св. Иван Рилски“, а подаръкът е по повод патронния празник на училището.

ОУ „Св. Иван Рилски“ отваря врати на 1 септември 1903 г. и има 48 ученици в слети отделения от I до IV клас и един учител. Петнадесет години по-късно в Минното училище има 438 ученици и 9 учители, като мината открива и клонове на училището си в пернишкия кв. Хумни дол. За период от около 40 години с разрастването на града се разгръща и училищната мрежа на така наречените „минни училища“, в които има 37 паралелки с 1800 ученици, а в трите забавачници - 180 деца от предучилищна възраст, които са се обучавали от 39 учители.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини