Десислава Митова: Институциите са безсилни да спрат замърсяването от въглища в Димитровград

слушайте цялото интервю

Преди година активисти на "Грийнпийс" изписаха върху охладителна кула на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград думата "престъпление" на английски.

Година по-късно хроничните нарушители остават безнаказани. Институциите са безсилни да прекратят порочния кръг на замърсяването. Централата в Димитровград не е единственият пример, коментира пред БНР Десислава Митова от "Грийнпийс", която е била сред активистите, участвали в акцията.

Тя напомни за разследване на европрокуратурата за изкривяване на данни, за да се спестят въглеродни квоти, както и за разследване на Антикорупционния фонд, но по думите ѝ, "нищо от това не получи продължение от българските институции". Митова призова за по-сериозна гражданска активност в сезирането на регионалните инспекции по околната среда и водите.

В предаването "Хоризонт до обед" Десислава Митова посочи, че щетите от отоплението на въглища и на дърва са несравними по мащаб спрямо изгарянето в огромните инсталации в Маришкия басейн.

Най-уязвимите членове на нашето общество заслужават най-сериозна подкрепа. Има много мерки, които могат да се предприемат – например устойчиво и дългосрочно подпомагане на хората в енергийно бедните домакинства, заяви тя.

Фотоволтаиците върху покривите са огромен неизползван потенциал. Бумът във възобновяемата енергия е съсредоточен в големи инсталации на няколко големи играчи. Системи за децентрализирано производство биха включили гражданите, отбеляза Митова. Тя изрази надежда гражданите да бъдат включени законодателно в енергийната система.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини