Манията по дубайския шоколад

Изображение 1 от 2

    В социалните мрежи има нов сладкарски хит - дубайският шоколад. Голям и хрупкав шоколадов бар, който съчетава три вида шоколад с пълнеж от крем от шамфъстък и кадаиф. Те придават на шоколада уникален и екзотичен вкус.

    Потребителите, професионалисти и аматьори, се надпреварват да споделят снимки на своя дубайски шоколад, идеи как да го приготвят или откъде да го поръчат.

    Виновникът за този шоколадов феномен е Сара Хамуда, основателката на Fix Dessert Chocolatier в Дубай. Хамуда е британка с египетски корени, преди девет години емигрирала в Дубай. Стартира своя шоколатиерски бизнес през 2021 г. Вдъхновена е от апетита си по време на бременността и това я кара да си постави за цел да създаде нещо повече от „типичния“ шоколад.

    „Създаването на тези шоколадови блокчета беше мечта, която имах от дълго време. Като емигрант, живеещ в Дубай, заобиколен от такава красива смесица от култури, наистина исках да направя нещо, с което хората от цял свят да могат да се свържат - нещо, което може да върне специални спомени, независимо откъде сте“, казва тя.

    Но не е тя тази, която лансира своя шоколад. Популяризирането на десерта е дело на кулинарния инфлуенсър в TikTok Мария Вехера, която снима шоколадовия бар в колата си. Видеото ѝ е гледано повече от 56 милиона пъти досега, а стотици хора оттогава са създали ръководства за рецепти, както и заснели процеса по приготвянето на десерта у дома. Когато компанията на Сара Хамуда започва да продава баровете, получава около шест поръчки на ден, а към днешна дата Хамуда казва, че поръчките достигат до 100 на минута.
    Шоколадовият десерт стана вайръл и на българска територия. Стотици потребители, разгадали рецептата, публикуват своите произведения в платформите Tik Tok, Facebook ленти, както и инстраграм reels. Oсвен това дубайският шоколад вече се предлага и по сладкарниците в цялата страна в най-различни вариации - шоколад, трюфели, крем „дубайски шоколад“, чийзкейк „дубайски шоколад“ и др.

    Това шоколадово удоволствие обаче излиза не толкова тънко за джоба. Барчетата в Дубай струват 68,25 UAD (около 18,50 долара), а кутията с шест шоколадови бара струва около 105 долара. Поради тази причина тръгват имитации в интернет, които варират на цени от 18 до 54 долара. На българския пазар цените на дубайския шоколад варират между 15-20 лева, на места и повече за бар от 200 грама, показа наша проверка.

    Рецепта за дубайски шоколад

    Освен заради вкуса си, шоколадът става популярен, защото може да се приготви лесно. Необходими са ви следните продукти:

    •     чepeн шoкoлaд - 200 г
    •     млeчeн шoкoлaд - 100 г
    •     бял шoкoлaд - 50 г
    •     пpeceн кaдaиф - 200 г
    •     кpeм oт шaмфъcтък (пистачио крем) - 200 г
    •     cуcaмoв тaхaн - 2 c.л.
    •     кpaвe мacлo - 80 г.

    ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:

    Първата стъпка е разтапянето на шоколадите. Вземете половината от разтопения шоколад и го изсипете в гумена форма. Поставете го в хладилника за известно време, за да може да стегне. Докато шоколадът се охлажда, запечете кадаифа в тиган с маслото до златисто. След като е готов, го смесете с пистачио крема. Извадете формата с охладения шоколад от хладилника и добавете сместа от кадаиф и пистачио крем. Залейте с останалия разтопен шоколад и отново поставете във фризера или хладилника, докато се стегне напълно.

     

    @mariavehera257 @fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! 🍫 "Can't Get Knafeh of it," "Mind Your Own Busicoff," and "Crazy Over Caramel." Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert ♬ оригинальный звук - mariavehera257
    Източник: Offnews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини