Забраниха търговията, придвижването и транспортирането на дребни преживни животни заради шарката

Изображение 1 от 3

    Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на дребни преживни животни заради установеното огнище на шарка във ферма с 307 овце и 217 кози в хасковското село Узунджово. Ограничението важи за 10-километровата предпазна зона, включваща села в общините Хасково, Симеоновград и Димитровград. Изключение правят тези, които са за незабавно клане. Същите ще бъдат преглеждани от ветеринарен лекар. Преминаващите транзитно през страната също ще бъдат подлагани на строг ветеринарен контрол. Решението за това ограничение е взето на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител на Хасково Мехмед Атаман.

    Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Хасково д-р Георги Илиев запозна присъстващите, че е определена 3-километрова предпазна зона около фермата в село Узунджово и 10-километрова предпазна зона, която включва села в общините Хасково, Симеоновград и Димитровград с цел недопускане на разпространение на заболяването. Болестта протича тежко и е с висока смъртност. Предприети са действия по хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни животни в обекта.

    Към всички общини на територията на областта ще бъде изпратена заповед на областния управител за свикване на Общинските епизоотични комисии с цел информиране на животновъдите и населението за предприемане на превантивни мерки, касаещи предотвратяване на разпространението на болестта.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини