Дългоочакваният строеж на нова сграда за спешна помощ в Димитровград, събира извънредно общинските съветници

Извънредно заседание на ОбС Димитровград ще се проведе на 23 октомври, като в дневния ред е включена една единствена точка: „Учредяване на вещни права върху недвижим имот, собственост на МБАЛ „Св. Екатерина“ ЕООД“.

Това заседание е свързано с намеренията на Министерството на здравеопазването за изграждане на нова сграда за филиала на спешна медицинска помощ в Димитровград. Филиалът ще бъде изграден в двора на местната болница, а подготовката на проекта започва още през 2015 година.

Преди 9 години в общинската администрация са постъпили писма от областния управител на Хасково и от директора на Центъра за спешна помощ в областния град, свързани с реализирането на стратегията за развитие на спешната медицинска помощ с финансиране по европейски проекти на национално ниво.

През 2018 година Общинският съвет на Димитровград разрешава да се учреди безвъзмездно право на ползване на имот с площ 1042 кв.м. за обект „Комплекс за здравеопазване“, както и безвъзмездно право на строеж върху същия имот.

Преди дни в общинската администрация Димитровград е постъпило писмо от Министерството на здравеопазването с искане за подновяване на безвъзмездното право на строеж, чийто срок на валидност изтича след седмица. Това е и причината да бъде свикано извънредното заседание на ОбС Димитровград, за да вземе спешно отново решение за безвъзмездното предоставяне на терен за новия спешен център в района на градската болница.

Министерството изразява намерение да открие строителна площадка на 26.10.2024 г., преди да изтече срокът на разрешението за строеж. Затова те молят Общинския съвет на Димитровград да вземат повторно решение най-късно до 25.10.2024 г.

Проектът е от изключителна важност за осигуряване на адекватно здравно обслужване на жителите на Димитровград и околните населени места. Целта е да се гарантира по-бърз и ефективен достъп до спешна медицинска помощ, с което се мотивира вносителят на докладната.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини