Кинопанорама отбелязва 95 години от рождението на Йордан Радичков

С прожекцията на документалния филм "Черказки хроники", посветен на живота и творчеството на българския писател Йордан Радичков, ще започне кинопанорамата, с която ще се отбележат 95 години от рождението му.

Документалният филм "Черказки хроники" от 1999 г. е дело на режисьора Димитър Петков и представлява личен разговор с писателя за литературата, театъра, киното и неговия живот. Филмът ще бъде излъчен на 17 октомври от 18 часа в кино "Одеон".

В продължение на близо месец зрителите и почитателите на творчеството на Радичков ще имат възможност да гледат всички пълнометражни филми, вдъхновени от историите на писателя.

На 20 октомври от 12:30 ще се излъчи фолмът "Горещо пладне" (1965) на Зако Хеския. Той е сред първите български филми, поканени за участие на фестивала в Кан. На 24 октомври от 20:45 пък е прожекцията на "Привързаният балон" (1967) на Бинка Желязкова. Филмът разказва за избягал баражен балон, подгонен от цяло село, което полита с него. Премиерата на филма е през 1990 г., но е забранен и е дигитализиран и реставриран едва през 2021 г.

Програмата, посветена на рождението на писателя включва още "Последно лято" (1974) и "Барутен буквар" (1977). "Последно лято" на Христо Христов е по история, вдъхновена от селото на Радичков. В нея се разкзва за Иван Ефрейторов, който остава последният жител на селото, нежелаещ да го напусне, след като бива изселено, за да се построи язовир. Прожекцията ще бъде на 27 октомври от 12:00, а "Барутен буквар" на Тодор Динов ще бъде излъчен на 31 октомври от 17:00. След това зрителите ще могат да гледат "Януари" (2021) на Андрей Паунов.

Кинопанорамата ще приключи на 7 ноември с късометражна програма, която ще започне от 17:00 часа. Тя включва филмите "Опашката" на Доньо Донев, "Айде да бичиме пънове" на Леон Даниел, "Есен" на Петър Донев, "Хляб" на Наум Шопов, "Ако цветовете бяха сиви" на Роман Мейцов и "Суматоха" на Иван Танкушев. Всички те са по сценарии на Йордан Радичков.

Всички прожекции ще са в кино "Одеон". Входът за всички прожекции с изключение на "Черказни хроники" е свободен. Единствено за документалния филм, откриващ кинопанорамата има билет на цена - 10 лв.

Във филмите ще могат да се видят известни български актьори от миналото като Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Константин Коцев, Георги Георгиев-Гец, Григор Вачков, Велко Кънев, Петър Слабаков, Руси Чанев, Илка Зафирова, Катя Паскалева, Васил Михайлов, Тодор Колев и други.

По повод 95 години от рождението на Йордан Радичков излезе и ново издание с твърди корици на "Привързаният балон". В книгата са включени историите на писателя, вдъхновили филмите "Привързаният балон", "Горещо пладне" и "Последно лято".

Йордан Радичков е роден през 1929 г. в монтанското село Калиманица. Автор е на повече от 25 книги – сборници с разкази, новели, пътеписи, романи. Произведенията му са превеждани на 37 езика и са издавани в 50 страни по света. Радичков е сред българските писатели, номинирани за Нобелова награда за литература. Писателят умира на 21 януари 2004 г. след продължително боледуване.

Йордан Радичков е носител на наградата на името на Петко Славейков, носител е и на голямата награда за литература на Софийския университет за 2001 г. През 2003 г. получава и държавното отличие "Паисий Хилендарски".

През 1984 г. на Радичков е присъдена Международната италианска награда "Гринцане Кавур", учредена от Международното издателско дружество в Торино и от общинския съвет в град Алба. Четири години по-късно е удостоен с шведската държавна награда за заслуги "Северна звезда", а през 1993 е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга, получава почетен диплом "Ханс Кристиан Андерсен" и грамота.

През 1996 г. Радичков получава и официално признание от българските театрали, когато получава наградата "Аскеер" за цялостен принос към театъра.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини