Смилян се готви за тридневния празник на фасула, черпят с прочутата чорба в събота

За пищен тридневен празник се подготвя столицата на фасула. От 18-ти до 20-ти октомври в родопското село ще отбележат за 22-ви път празника си на фасула. Първо ще се открие  изложение-базар „Чиста храна за нас и нашите деца“ с продукти от района на Горното поречие на р. Арда и продукти на производители от общностите на Слоу Фууд – България. По традиция той ще бъде в парка пред читалището в Смилян. Организатори са Общност „Родопи – Смилянски: Традиционни храни и производствени практики от Горното поречие на р. Арда“ и НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян. Ще се проведат и Игрите на фасула – състезателни игри на открито за деца и родители, както и среща-дискусия за „Бобовите култури в Родопите – ролята на производители, организатори на пазари на фермерски продукти и на общините за повишаване консумацията и производството на бобови храни“, с представители на конвивиуми и президиуми на Слоу Фууд – България. Ще бъде открита и изложба от пана, участващи в конкурса „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“.

В събота, със залп на фасулевото топче, официално ще се даде старт на празника на откритата сцена пред читалището. Сцената ще завладее обичаната от гости и местни музикално-хумористична програма посветена на фасула, с участието на изпълнители от ДГ „Дъга“ – Смилян, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Смилян, Група за изворен песенен фолклор и Клуб „Хоро – Смиляна“ при НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян. След това ще се проведе и оспорвания конкурс за най-атрактивен щанд на производител на местни продукти от района на Горното поречие на р. Арда. Ще има и базар на фермерски и местни продукти. По традиция смилянчани ще почерпят гостите с фасул чорба, а след това всички ще могат да разгледат творбите от конкурса за най-оригинално пано от фасул и да дегустират ястията от кулинарния конкурс „Най-оригинално и най-вкусно ястие от Смилянски фасул“. Във фолклорната програма след това ще участват състави от гр. Смолян, с. Виноградец, община Чирпан, с. Долен, община Златоград, с. Ветрен дол, Община Пазарджик, с. Доспей, община Самоков и танцова формация „Нишани“ – гр. Свиленград. Веселието продължава с хора на открито с оркестър „Родопско настроение“, съобщи Илия Годев от читалището в Смилян.

В неделя ще продължи базара за местни продукти и ще бъде даден старта на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“. Ще бъде направена демонстрация на приготвяне на трахана и мекици с квас, която е с предварително записване и такса за участие, както и готвене и дегустация на трахана със Смилянски кочень. След награждаването на победителите в състезанието по планинско бягане, ще има и демонстрация на приготвяне на разядки със Смилянски фасул и дегустация, както и демонстрация на приготвяне на крокмач и добавянето му в мях с бито сирене с култовия майстор Салих Пашов – Пашата от с. Бориково, един от малкото пазители на знанието за приготвяне на мяхово сирене.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини