Кърджали и инициативата „Мултикултурния град”(2008-2024)

„Мултикултурният град“ е дългосрочна фестивална инициатива, стартирана от Арт движение КРЪГ през 2008 г. съвместно с Община Кърджали. Стартовото издание през 2008-ма започна сКръгла маса на тема “Мултикултурният град”, в което взеха участие доц. д-р Йорданка Бибина от Института за балкански изследвания към БАН, доц. д-р Божидар Алексиев от Института за фолклор към БАН, д-р Владимир Пауновски – директор на Еврейския исторически музей в София, докторантите Гоар Хнканосян – изследовател на бита и културата на арменците в България, и Джемиле Ахмед – магистър по турски фолклорни изследвания.С презентация по време на срещата се включи и археологът от РИМ Кърджали Милен Камарев. Общата оценка на всички участници беше, че съвременното общество се намира във формиране на нов европейски културен модел, където съжителството на различните култури е стигнало до определен етап на развитие, в който се очертава тенденция за преминаване от мултикултурализъм към интеркултурализъм и интеркултурно взаимодействие, което обаче не води до асимилиране на отделните култури.

Чрез символична изложба, осъществена в партньорство с ТДА-Кърджали още първото издание на Инициативата „Мултикултурният град“ зададе хоризонт на теренните изследвания и менажирането на бъдещите годишни събития. Изложбата представи трите най-стари и ценни издания на ТДА-Кърджали, с които гражданите се срещаха за първи път:“Старопечатна арабска книга от ХVІІІ век“ с архивни документи от живота на кърджалийци, “Семейна книга на кърджалийската еврейска общност“ от 1932 г. и “Годишник на Одринския вилает“ от 1824 г. В експозицията бяха включени около 100 копия на документи, саморъчно написани писма, песни и приказки от ХІХ и ХХ век, които тематично показват българската, турската, арменската, еврейската и българо-мохамеданската местни общности. За първи път изложба си поставяше за цел да очертае толкова ярко мултикултурния профил на град Кърджали, който се родее с Пловдив, Русе, Брюксел и други градски европейски центрове.

Темата за мултикултурния свят, който развива регионалните, националните и международните модели на интеркултурно взаимодействие, на пръв поглед изглежда лесна и разбираема, но всъщност има много лица, които изискват познаване и развитие, защото темата е част от концепцията, свързанасглобалното гражданство. Между тях са мултикултурната комуникация, междукултурният мениджмънт, интернализиране на мултикултурното съзнание и способност за продуктивно взаимодействие през културните различия, чрез извървяване на пътя между етноцентризъм и етнорелативизъм, и чрез съхранение на специфичните характеристики на всяка култура[1]. В лабиринта на различните културни матрици и стереотипизации е необходима развита интеркултурна чувствителност за прокарване на мостове през съществуващите културни линии. Такава чувствителност е небходима срещу нагласите за подценяване и минимизиране на един или друг етнокултурен модел, тя е част от интеркултурната компетентност, която /развивайки се/ е в състояние да подкрепяреалното взаимодействие между контексти, форми, стилове, жанрове, езикови характеристики, като им дава нови перспективи.

Пред вид разнообразието на мултикултурни възможности на територията на град като Кърджали, фокусът на работа на Арт движение КРЪГпрез всичките години е развитие на творческия потенциал на младите поколения с инструментариума на интеркултурното взаимодействие и новите перспективи, които то открива.Затова през годините зареализиране на Инициативата „Мултикултурният град“ бяха направени множество теренни проучвания, бяха изследвани семейни архиви на местни фамилии и изселници в Турция и Израел, бяха проведени редица фотоекспедиции за документиране на съхранени занаятчийски традиции и практики, беше публикувана книга с интервюта с представители на турски семейства от малките и отдалечени от центъра села „20 арт експедиции в Източните Родопи“[2],както и брошури с творчество на млади автори,посветени на мултукултурния потенциал на Кърджали[3], бяха осъществени повече от 40 кураторски проекта /изложби и изложения/, вкл. и такива за улични изкуства,посветени на нови прочити на малко известни факти за иначе добре познати местни обекти като Пазара на производителите, Хлебозавода, някогашната Синагога, Централната пощенска станция,Тютюневите складове,„улицата на кафенетата“ и пр.

Още след първите две издания на „Мултикултурният град“, през март 2010 г. КРЪГ беше поканен да вземе участие вЕвро-средиземноморски форум в Барселона, посветен на темата за разширяване на културния диалог между ЕС и средиземноморските страни, в т.ч. и с Турция.1022 мениджъри на граждански организации от 43 страни в Евро-средиземноморския регион представиха разнообразни интеркултурни практики и политики. Събитието беше отразявано от 52 международни печатни и електронни медии. КРЪГ представи специална мултимедийна концепция на тема „Мултикултурният град” в сесията за добри международни практики, където целта беше да се идентифицират не само водещи модели, но и предизвикателствата пред днешния мултикултурен свят.

Често в ежегодната програма на Инициативата вземаха участие млади художници, архитекти, поети, музиканти и изследователи от различни страни, които по време на събитиятабяха канени да работят по свои проекти в Арт къщата в село Дъждовница. Напр. през юни 2010 г. беше разработена и монтирана между трите чинара на ул. „Републиканска” двуезична карта на първите ханове, кафенета и фурни в района на улицата, указваща техните места като част от архитектурната история на града от началото на 20 в. Това събитие беше съпроводено с изложба „Портрети и истории от кафенетата на стария Кърджали” – с фотоси, архивни и рекламни материали, стари сервизи и подноси за кафе, запазени от някогашните кафенета като центрове на социални контакти. Тази акция завърши няколко дни по-късно, когато гости на КРЪГ от Испания, Полша, Словакия и Кипър засадиха дръвчета, донесени от техните градове, на улицата на кафенетата.

Моделът на международното съучастие се развиваше през годините. В 4-тото издание на Инициативата се включиха 36 представители на граждански организации, общини и университети от Швеция, Кипър, Румъния и Испания.Всички партньори откриха „Музей за един ден” (One day museum) с архивни снимки от семейни албуми и европейски музеи на страните-участнички, с които илюстрираха превратностите на модата в традиционните култури, характерни за европейските градове от началото на ХХ век.

Политиката за включване на участници от европейските страни и Турция без съмнение разширява хоризонта на сътрудничество и интеркултурен експеримент.Екипът на КРЪГ насърчавашеи млади кърджалийци, които вече живеят и работят в САЩ, Германия, Белгия да представят свои проекти в различните издания(2014, 2016, 2018, 2019, 2021) в контекста на темата за мултукултурния свят, което се превърна в стратегия на фестивалната Инициатива.

Да превърнеш интеркултурното взаимодействие в празник е устойчив модел на Инициативата „Мултикултурният град“ през годините.И изданието през 2018 г. увеличи летвата на предизвикателствата с още 1 стъпало –пръв опит да се създаде регионален модел на мултикултурен панаир на кулинарните традиции в Кърджали със съпътстващи улични изложби със семейни фотографии и архивни материали от празничната културна памет на етносите в града.В Градската градина бяха подредени 4  красиви шатри – българска, турска, еврейска и арменска, обединени под мотото "Вкусна кухня, вкусен свят”. Партньори на събитието бяха Организацията на евреите „Шалом“ и Съветът на еврейските жени в България, с любезното участие на формация за традиционни еврейски песни „Дулче канто” /Сладка песен/, ръководител на която е известната поп и естрадна изпълнителка Лика Ешкенази.Организаторите бяха проучили практики от различни градове и държави, в които се провеждат – както често ги наричат – тези „фантастични стрийт кулинарни фестивали”. По време на такива събития в градовете се организират вечери на етно кухнята на различни общности, правят се състезания за приготвяне на етноспециалитети и гласувания за най-добрите майстори, популяризират се постижения на кулинарните изкуства на етносите, каквито бяха българските пърленки, арменските сладки, еврейските соленки бурекитас, турските чий кюфтенца, както и техните истории. Първият етно панаир на кулинарното изкуство в Кърджали събра много участници и гости, и се превърна в празник в съпровод с много песни на български, турски, арменски и ладино.

Феноменологията и етнометодологията на интекултурния празник е без съмнение тема, подходяща за множество вдъхновяващи културни изследвания.

Нова перспектива към социалното въздействие на Инициативата „Мултикултурният град“ през 2013 г. даде учредяването на наградата „Мултикултурният човек“, която се дава „на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст“. Първият носител на наградата стана Нуредин Мехмед, политик, актьор, правозащитник и граждански активист, автор на пиеси на български и турски ез., а според организаторите на събитието – „личност, която отговаря на един ключов въпрос, че човекът на изкуството може да променя света и да даде на поколенията модели на подражание“.

Наградата „Мултикултурният човек“ стана знакова за Кърджали, а нейните носители са впечатляващи с приноса си къмсъвременното общество и днешния свят хора като изследователите проф. д.и.н. Петър Гарена, проф. д-р Тодор Черкезов и проф. Мюмюн Тахир, художниците Зиятин Нуриев,Бурханедин Ардагили Кина Бъговска, донесли на България популярност от различни точки на света, гражданската активистка и творческа личност от Одрин д-р Есма Гюндоду, откривателят на пещери и природозащитник Минчо Гумаров, творецът на млади таланти и граждански вдъхновени кърджалийци Милко Багдасаров, журналистката с каузи Нихал Йозерган, музикантът Иво Папазов-Ибряма, превърнал музиката в живот, а животът – в кауза, Жана Чакърова-Шукерска за нейната искрена отдаденост на каузи в името на доброто, което има много имена, световноизвестният хореограф проф. Хикмет Мехмедов, общественикът и спортен деятел Вълчо Костов, бившият кмет на Кърджали д-р инж.Хасан Азис.  При връчването на наградата всички те са подчертавали по един или друг начин, че са „обикновени граждани“, но животът им е отдаден на разширяването на хоризонтите на гражданско участие, на културните хоризонти, на иновациите в родния град и в днешния свят.

“Какъв град е Кърджали? Ние със сигурност знаем всичко или почти всичко за него и все пак... Всяко поколение търси и намира своята визия за града и свързва с тази визия представата за самото себе си.” – казват от Арт движение Кръг. Представители на организацията са участници в различни форуми и дискусии, посветени на културната идентичност на съвременните европейски градове. Как да бъде преосмислено и трансформирано културно-историческото минало на един град в нов тип символи за конструиране на модерна културна идентичност без съмнение е въпрос за неговото устойчиво развитие. Съвместната инициатива на КРЪГ с Община Кърджали „Мултикултурният град” вече 17 години акцентира върху културната идентичност като процес, който се развива, а не като книга с готови отговори.

[1] Bennett, M. J. (2017). Development model of intercultural sensitivity. In Kim, Y. (Ed.), International Encyclopedia of Intercultural Communication. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons.

[2]https://www.bghelsinki.org/bg/publication/tiutiunt-e-tsvete-a-izkustvoto-e-rabota

[3] Брошура „На Кърджали с любов…“ (2014)

Радост Николаева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини