Делото срещу завода за боклук на Вълка тръгва отново след отвод на съдия

Вместо да излезе с финално решение до месец делото срещу завода за боклук на Румен Гайтански - край Павликени, с. Върбовка тръгва отначало. До изненадващата развръзка се стигна в понеделник заради отвод на съдия, предаде гражданското сдружение „Ти решаваш“.

Отводът

По жалба на РИОСВ - Велико Търново и сдружение „Ти решаваш“ срещу Петрургия ООД се атакува изграждането край с. Върбовка на завод за каменна вата с енергоизточник - инсинератор за изгаряне на RDF отпадъци. Предвижда се да е с капацитет от близо 500 000 тона на година и непрекъснат режим на работа.

Изненадващо обаче в понеделник стана ясно, че съдия Хайгухи Бодикян, част на 3-членния състав на ВАС, на който е разпределено делото.

Причината за отвода е „съмнение за безпристрастност по отношение на ответника по делото, респ. Министър на МОСВ, зам.- Министър на МОСВ, към момента на издаване на оспорения административен акт“, посочват от „Ти решаваш“.

Отменено е определение на съда за даване ход по същество, постановено в съдебно заседание, проведено на 16 септември.2024 г.

Перипетиите

Именно в средата на септември стана ясно, че съдът до месец и половина трябва да излезе с решение.

Против инвестиционното намерение на Румен Гайтански са се подписали над 20 000 души. Той отбеляза, че след четири граждански протеста се е променила и нагласата на администрацията към проекта.

Втори експертен съвет към РИОСВ във Велико Търново е решил, че инвестиционното намерение е вредно за здравето на хората и за природата и директорът на РИОСВ е издал отрицателно становище за реализацията на проекта.

Това решение обаче е оспорено от инвеститора пред Административния съд в София област и съдът е дал „зелена светлина“ за изграждането на завода за отпадъци. Това съдебно решение е обжалвано пред по-горната съдебна инстанция от местното сдружение „Ти решаваш“ и РИОСВ-Велико Търново.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини