НАТО започва мащабно ядрено учение

Steadfast Noon ще се състои, след като Русия обяви промени в ядрената си доктрина

НАТО започва днес голямо учение за използване на тактически ядрени оръжия. Учението за „готовност за даване на решителен отговор на всякакви заплахи“ се провежда на фона на поредното втвърдяване на ядрената реторика на Москва, предназначена да попречи на Украйна да използва западни ракети с голям обсег за нанасяне на удари по руска територия.

Учението Steadfast Noon ще започне на 14 октомври и ще продължи около две седмици, каза генералният секретар на НАТО Марк Рюте. В него ще участват 2000 войници, осем бази и 60 самолета от 13 държави. То ще се проведе на територията на Белгия, Холандия, Великобритания и над Северно море. В него ще включват бомбардировачи и изтребители, способни да носят ядрени бойни глави. Според представители на НАТО Москва е била информирана за това, предава Асошиейтед прес.

„Ядреното възпиране е крайъгълният камък на сигурността на съюзниците. Steadfast Noon е важен тест за ядреното възпиране на Алианса и изпраща ясно послание към всеки противник, че НАТО защитава и ще защитава всички съюзници“, каза генералният секретар на НАТО Марк Рюте.

Ядреното учение на НАТО традиционно се провежда всеки октомври от 10 г. насам.

НАТО предприема стъпки за гарантиране на безопасността, сигурността, ефективността и надеждността на ядреното възпиране на Алианса. Например тази година първият съюзнически изтребител F-35A от Холандия беше обявен за готов да изпълнява ядрени задачи. Декларацията на НАТО от срещата на върха във Вашингтон изяснява, че „фундаменталната цел на ядрения капацитет на НАТО е да запази мира, да предотврати принудата и да възпира агресията.“ В нея се посочва, че „докато съществуват ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз“.

Тази година Steadfast Noon ще се състои малко след като руският президент Владимир Путин обяви промени в ядрената доктрина на Русия. На 25 септември на заседание на Съвета за сигурност той предложи разпоредба, според която „агресията“ от страна на неядрена държава с подкрепата на ядрена сила ще се разглежда като съвместна атака срещу Русия. Путин също така предложи да се изясни възможността за използване на ядрени оръжия, ако се получи „надеждна информация“ за масово изстрелване на оръжия за въздушно-космическа атака, като стратегическа авиация, крилати ракети, хиперзвукови превозни средства и дронове, срещу цели в Русия. Подобни формулировки теоретично покриват действията на Украйна, защитаваща се с помощта на западните съюзници от руската агресия.


Реакция

„Съединените щати са готови да преговарят с Русия, Китай и Северна Корея без предварителни условия за намаляване на ядрената заплаха. Няма полза нито за нашите страни, нито за света да се предотврати напредъкът в намаляването на ядрените арсенали“, каза американският президент Джо Байдън, цитиран от пресслужбата на Белия дом.
Президентът на САЩ добави, че намаляването на ядрената заплаха „е важно не въпреки опасностите на съвременния свят, а именно заради тях“.

 

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини