Тодор Тагарев: Ядрената заплаха идва не само от Русия

Ядрена заплаха идва не само от Москва с наративите, които Кремъл и кремълските пропагандисти излизат регулярно, макар че експертите считат, че вероятността там е много малка, практически нищожна да се използва ядрено оръжие. Тя идва, примерно, от Северна Корея. Иран напредва с своята ядрена програма, но засега все още няма ядрено оръжие, но това е притеснение. Всички тези въпроси на глобалната сигурност ние би трябвало да решаваме като част от демократичния свят. Това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Според него, няма как България да взима решение самостоятелно или да предприема каквито и да е ефективни действия, да контролира разпространението на ядрено оръжие, още по-малко пък неговото използване: "Но бидейки част от този най-мощен въздух политически съюз в човешката история - НАТО, бидейки част от Европейския съюз, ние можем да даваме своя принос за повишаване на равнището на сигурност. Същото се отнася и за бежанската вълна. Ако действаме самостоятелно и чакаме на границата и пратим независимо колко военнослужещи на границата, този въпрос няма решение. Този въпрос има решение тогава, когато ние работим с нашите партньори, нашите съюзници от Европейския съюз, с нашите съседи, с Турция".

По думите му, решението е когато има обща европейска политика как се действа с тези бежанци и част от тази европейска политика е те да не идват към Европа: "Те да останат или на място да се създадат някакви условия, или в Турция. Тук говорим за няколко десетки хиляди, може би да кажем и над 100 хиляди да са тези хора, които ще решат или решават да напуснат Ливан. Но хората трябва да знаят, че в Турция има 3 милиона бежанци. Това, че ще има още 100 хиляди, няма да промени с нищо ситуацията. Така, че няма никаква заплаха", уточни Тагарев.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини