Италия официално откри центровете за временно настаняване на мигранти, разположени в Албания

Италианското правителство днес откри официално двата центъра в Албания, където планира да настанява временно кандидати за убежище, открити в международни води, съобщи Асошиейтед прес.

Откриването се забави с няколко месеца заради технически проблеми.

Италианският посланик в Албания Фабрицио Бучи заяви, че двата центъра са готови да приемат мигранти, но не можа да уточни кога ще пристигнат първите от тях.

„Към днешна дата двата центъра са готови и функционални“, каза Бучи пред журналисти в албанското пристанище Шънджин, където ще пристигат мигрантите.

По силата на петгодишното споразумение, подписано през ноември от премиерите на Италия и Албания Джорджа Мелони и Еди Рама, до 3000 мигранти месечно, открити от италианската брегова охрана в международни води, ще бъдат подслонявани в Албания. Първоначално те ще бъдат проверявани на борда на спасителните кораби, преди да бъдат изпратени в Албания за по-нататъшни проверки.

Двата центъра ще струват на Италия 670 млн. евро за петгодишен период. Те ще бъдат управлявани от Италия и ще се намират под италианска юрисдикция, а албански охранители ще осигуряват външната безопасност.

Теренът в Шънджин на 66 км югозападно от столицата Тирана ще бъде използван за проверка на новодошлите. Той има жилищна част, малка болница, център за задържане и офиси и е ограден с метална ограда, висока 5 м и с бодлива тел на върха.

Другият център, на около 22 км източно от първия, разположен на 20 хектара близо до бивше военно летище в Джадър, ще бъде използван за настаняване на мигрантите по време на обработката на молбите им за убежище.

В центровете ще бъдат настанявани само мъже, а уязвими групи като жени, деца, възрастни и жертви на изтезания ще бъдат настанявани в Италия. Семейства няма да бъдат разделяни.

Докато се намират в Албания, мигрантите ще запазват правото си съгласно международното и европейското право да кандидатстват за убежище в Италия и техните молби ще се обработват там.

Обработката на всяка молба се очаква да отнема около месец. Италия се съгласи да приема тези, на които е предоставено убежище. Онези, на които това бъде отказано, ще бъдат депортирани директно от Албания.

Споразумението за настаняване на кандидати за убежище извън ЕС предизвика спорове, но беше приветствано от някои страни, които, подобно на Италия, са изправени пред сериозна тежест заради миграционните потоци. Решението беше одобрено и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която го даде като пример за „мислене извън рамките“ в контрола на миграцията към ЕС. Правозащитни групи обаче го разкритикуваха като опасен прецедент.

Албанският премиер Еди Рама заяви наскоро категорично, че подобни споразумения няма да бъдат сключвани с други страни освен с Италия.

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини