Задържаният с 13 кг кокаин в якето и бельото извил ръката на митничар и опитал да избяга

    Задържаният втори водач на тир с 13 кг кокаин, скрит в якето и бельото му, ще остане в ареста с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това реши днес съдия Тошка Иванова от Окръжен съд – Хасково.

    36-годишният турски гражданин Месут Мат е бил арестуван на 09.10.2024 г. при митническа проверка на ГКПП „Капитан Андреево“. Той пътувал с товарен автомобил с чужда регистрация, шофиран от негов колега. По документи те превозвали групажна стока от Германия през България за Турция. При проверката на граничния пункт обаче Месут се притеснил и това провокирало по-обстойна инспекция, при която са открити 13 пакета с наркотика на стойност 2 345 040 лева. Кокаинът бил скрит в якето, чорапите и слиповете на обвиняемия. При проверката Месут Мат агресирал и извил ръката на митничаря, опитал се да избяга в посока към Турция, посочи прокурорът по делото Валентина Радева, която настоя обвиняемият да остане в ареста.

    Служебният защитник Илия Бабаджанов поиска клиентът му да бъде освободен с мярка „парична гаранция“, тъй като счете, че тя също би могла да изпълни целите на закона, възпирайки обвиняемия да се укрие, което да бъде възпрепятствано допълнително със забрана за напускане на страната.

    От своя страна Месут Мат заяви, че не е бил наясно, че пренася кокаин. Било му предложено да транспортира пакетите, като му било казано, че в тях има злато. Според запознати, за куриерската дейност той щял да получи 10 000 евро. Той заяви, че през януари следващата година му предстои сватба и съзнателно не би се съгласил да пренася кокаин, още повече че той никога през живота си не е употребявал, а и не бил осъждан досега.

    В крайна сметка магистратът прецени, че Месут Мат трябва да остане в ареста до започване на наказателното производство. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 17.10.2024 г. от 10 часа. За извършеното престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор.
     

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини