Pink Floyd са продали своя музикален каталог за 400 милиона долара

В. The Financial Times съобщи, че британската рок банда се е съгласила да продаде правата върху записаната си музика, както и върху името и изображенията, свързани с групата, на музикалната компания Sony Music Entertainment. 

Източници са заявили пред изданието, че в сделката са включени само правата върху записите, но не и тези, свързани с авторството на песните на групата, тъй като те се държат от отделни автори. Притежаването на образа на бандата пък ще позволи на новите собственици на правата да печелят от продажбата на стоки и други бъдещи проекти, като потенциални телевизионни предавания или филми. 

Засега няма официален коментар от представители на Pink Floyd или Sony. 

Считани за най-великата прогресив рок група на всички времена, Pink Floyd са създадени в Лондон през 1965 г. Оригиналният състав се състои от Syd Barrett, Nick Mason, Roger Waters, David Gilmour и Richard Wright, а сред най-известните им албуми са "The Dark Side of the Moon" от 1973 г., "Animals" от 1977 г. и "The Wall" от 1979 г.

Pink Floyd са въведени в Залата на славата на рокендрола през 1996 г. 

Въпреки дългото прекъсване и продължаващите конфликти между живите членове на групата, Gilmour и Mason реформираха Pink Floyd през 2022 г., за да пуснат песента "Hey, Hey, Rise Up!" в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна. А през август 78-годишният Gilmour сподели в интервю за Rolling Stone, че не се интересува от продажбата на музикалния каталог поради финансови причини, а повече „за да се избави от задължението за вземане на решения и свързаните с това проблеми“. 

През последните години ръководителите на Sony похарчиха милиони долари за закупуване на каталози на големи артисти, включително Bruce Springsteen, Bob Dylan и Queen.

Източник: magic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини